23948sdkhjf

Automatisk BigBag-fyllning även för SME-företag

Pan Pac Enginering från nordjylländska Pandrup visade hur man automatiserar BigBag-fyllning - för även små och medelstora företag, företag, på hi Tech & Industry Scandinavia i Herningen 3-5 oktober. Verkstäderna hittade nyheter hos utställarna, därav flera svenska.
TEXT OCH FOTO MONICA ALMGREN

När pulver, granulat eller andra bulkmaterial ska laddas på stora bigbag-påsar, gör de flesta detta manuellt.

I dag finns det på marknaden bara mycket stora automatiska system som kräver mycket utrymme.

Därför överraskade integratören besökarna på Interpack i början av maj, med ett nytt patenterat helautomatiskt påfyllningssystem för BigBag-påsar. Det kan minska höjden på fyllmaskinerna med 1,5 meter. Kunden behöver därmed inte bygga en ny tankstation eller rekonstruera för att passa systemet.
Och nu var det dags att imponera på besökarna på Hi-Messe.

- Vi har patenterat lösningen. Storpåsefyllningen kan byggas in i befintliga stationer. Detta bidrar till att minska kostnaderna med hälften och ökar konkurrenskraften för kunden, säger Lars J. Madsen, försäljningschef.

Han tillade att det varit fullt upp med besök i montern hela dagen.

Företaget har flera svenska kunder, bland annat Rådasand i Lidköping, som utvinner sand ur Rådaåsen. Sandleverantören investerade i september i en ny palleteringsanläggning och BigBag-stationer från Pan Pac Engineering.
En annan svensk kund är Sibelco Nordic i Göteborg som framställer råvaror och förnödenheter till järn-, stål- och metallgjuterier.
Vi ställer ut på Scan Pack i Göteborg och brukar ha en god förfrågan från svenska företag, säger Lars J. Madsen.


Foto: Lars J. Madsen framför den kompakta och mindre automatiserade BigBag-fyllningen.


Självgående robot söker svenska kunder

- Vi letar efter distributörer i Sverige, säger Jako Bibi
vid Mobile Industrial Robots i Odense, bredvid företagets mobila
robot.


Han är nyanställd och ansvarar för försäljningen på den svenska marknaden.
- Svensk industri arbetar hårt med effektivisering och där tycker vi att vår robot kan göra stor nytta.
Förbättringarna i den nya mobilroboten innebär dubbelt så stor nyttolast, 200 kg och en dragkraft på 500 kg, vilket också är betydligt högre än i föregångaren MiR100.

Med möjligheten att lyfta tungt öppnar sig nya marknader och nya arbetsfunktioner för MiR200, enligt Mobile Industrial Robots.

- Roboten kan användas i stort sett alla industrier och miljöeroch den är ESD-godkänd, och därför är den lämplig för elektronikmontage eller i andra miljöer som ska skyddas mot elektrostatiska utladningar, säger Jakob Bibi.

MiR200 är dessutom Clean Room Certified, så roboten passar även för industrier med höga standarder för renhet och hygien.

Enligt Jakob Bibi ska roboten ersätta i stort sett alla situationer där anställda använder tid på att skjuta vagnar eller leverera material.


Roboten Ragnars uppfinnare på plats i montern


Blue Workforce utvecklar och tillverkar robotar och gripare för packning och lastning av föremål.
Främst inom livsmedelsindustrin har företaget angivet i Hi-messes information om utställaren.

- Men vår automation passar även verkstadsindustri, säger Charlotta Hjørnet, marknadschef.
Blue Workforce har utvecklat roboten Ragnar - en prisvärd, skalbar och flyttbar robot. Blue Workforce grundades 2012 av entreprenör och civilingenjör Preben Hjørnet.
- Innan det hade jag arbetat med robotar i 25 år vid bland Forrige
PH inception, Adept Technology och InMoTx, säger Preben Hjørnet.

Roboten passar bra för små- och medelstora företag.


Foto: Preben Hjørnet och Charlotta Hjørnet.



Premiär för svenska Trumpfs additiva maskiner i Danmark

Alingsåsföretaget Trumpf Maskins marknadsandel har ökat märkbart i Danmark sedan man börjat ställa ut på Hi Messe 2005.
Hi Messe har alltid varit en bra mässa för oss med rätt inriktning på kunder och besökare, säger Karin Gustafsson, Marknadskoordinator vid Trumpf.


Ett av målen för årets mässa var att locka de yngre till branschen då vårt starka fokus är på additiv tillverkning, berättade Karin Gustafsson vidare.

Trumpf 3D-maskiner kan både bygga och reparera med metallpulver och laser och företaget är en av få om att kunna erbjuda marknaden båda dessa tekniker – LMD: Laser Metal Deposition och LMF: Laser Metal Fusion.
Nu är det är premiär för Trumpfs teknik för additiv tillverkning i Danmark. Intresset är mycket stort. Många visar 3D-printing idag men vi kan erbjuda båda dessa två olika metoder och förevisade detta live i montern

Trumpf ställde på denna mässa ut Trumpf Märklaser för märkning – TruMark Station. Vidare en TruPrint 1000 för komplexa metallkomponenter med bland annat ett återhämtningssystem som gör att pulveråterhettning och laserexponering delvis är parallell – LMF.

Man visade även en TruLaser Cell 3000 med LMD metoden, där även lasersvetsning och laserskärning förevisades. En komplett station för laserhantering

Hubert Wilbs, vd för Trumpf Maskin, ställer frågan:
Hur kan vi fånga ungdomarna? De som besöker mässorna i Tyskland idag är ofta lite äldre.
Yngre människor väcker intresse hos andra unga människor. Det tog Trumpf fasta under Hi-Messe.

Utökar servicen i Danmark

Studenten Julia Schmid anlitades och hon kunde i montern visa 3D-printing live via en Sigma- skrivare.
Det tror vi är de rätta greppen, att visa unga möjligheterna och potentialen med 3D-printing live - layer by layer både i plast och sen i metall, säger Hubert Wilbs.
Trumpf växer nu ytterligare på den danska marknaden med sina laserkällor och 3D system.
Hur ser det ut med Trumpfs servicelösning på den danska marknaden?
- Då antalet Trumpf lasrar och kunder ökar konstant söker vi ytterligare tekniker i nuläget för våra lasermaskiner i Danmark, säger Hubert Wilbs.
3D-printing finns överallt i vardagen nuförtiden.
Det är viktigt är att nå ut till alla små och medelstora tillverkande företag med adekvat utbildning i tekniken, avslutar Hubert Wilbs.

Från vänster: Mikael Olsson, Julia Schmid, Hubert Wilbs och Karin Gustafsson framför TruPrint 1000 för metallkomponenter.


Svenske uppstickaren ger Microsoft en match

Monitor Affärssystem utmanar Microsoft Affärssystem, som dominerar marknaden stort i Danmark. Innan Monitor etablerade sig fanns det knappt något alternativ.



- Vi har fått mer besök av nya kunder på Hi-Messe än på Elmia Subcontractor, säger Jonas Persson, försäljningschef vid Monitor ERP System i Hudiksvall.
- Många svenska företag möter danska företag här. Det är en stark konjunktur, vilket vi märker av i hela Skandinavien.
Med mycket försäljning inser många att de måste förbättra sin sälj- och planeringsfunktion. De kan köpa fler stora maskiner och bygga ut men om de inte har rätt affärssystem kan detta vara en dyr väg att gå istället för att planera befintliga resurser bättre.
- Det som gör Monitors affärssystem unikt enligt Jonas Persson är att affärssystemet är inriktat mot produktion och därmed ger ett bättre planeringsstöd just för branschen.
Av besökarna på den här mässan skulle merparten kunna köra Monitor. Affärssystemet är fokuserat på planering och sälj vilket ger ett stöd från det att jag träffar en potentiell kund som jag registrerar och vårdar (CRM).

Ordern komer in

Ritningar och andra dokument hanteras, vilket ofta är underlag för kalkylering och prissättning. Om detta är baserat på rätt information kommer företaget med större sannolikhet få en kundorder.

- Före vi ordererkänner kan vi enkelt i realtid se om vi har den önskade kapaciteten i maskiner/personal och ingående material hemma till det datum som kunden önskar.

Om något oplanerat händer som att en maskin går sönder eller om man inte har ett verktyg/material hemma hjälper Monitor till att visa konsekvenserna.
- En inköpsorder som inte kommer in i tid påverkar mycket, med vårt affärssystem kommer ordern in.

- Att vi fakturerar allt utlevererat och inte tappar bort någon order är systemets utgift.
Att efterkalkylera är enkelt enligt Jonas Persson och på så sätt vet företaget var man tjänar respektive förlorar pengar.
- Vi kan hantera spårbarhet och därmed säkerställa god funktion på företagets produkter även över tid.

Hårda dokumentkrav

Industrin måste också tillgodose krav på relevant dokumentation.
- Plastindustrin är under jättehård press, där är serienummer jätteviktigt. Utrustning för hissar medför också krav, vilket kretskort hissen har måste framgå. Och så vidare.

Hur fungerar det med danska redovisningskrav?
- Bland våra Monitorkonsulter har vi kompetenser som tidigare arbetat som auktoriserade revisorer vilket borgar för att vi kan danska redovisningsreglerna. Vi kör kontinuerligt utbildning i Danmark, säger Jonas Persson.
- Det vi har gjort i Danmark är helt nytt. Ett exempel på detta är att man kan ringa vår supportavdelning när man till exempel har glömt hur något fungerar utan att det kommer en extra faktura.
- Uppdateringsavtal förser våra kunder med en ny version varje år som de flesta kan uppdatera helt utan konsult hjälp.
Till skillnad från andra systemleverantören strävar vi efter att leverera standard system utan anpassningar som i andra fall gör det svårt att uppdatera.

Monitor ersätter normalt många olika separata system.Monitors affärssystem består av olika moduler som täcker alla de aktiviteter som förekommer i tillverkande företag.
- Normalt löser vi 95 procent av alla önskemål som standard och många som köper våra konkurrenters lösningar ger sig in i kostbara anpassningar för att nå 100 procent av alla medarbetares önskemål, men ofta tar både pengar och tid slut och man kommer igång med 80 procent.
I Norden har vi byggt upp kompetens med gedigen bakgrund inom affärssystem, och vår senaste kollega kommer från Olsson Metalltryckeri med cirka 45 anställda som kör Monitor varje dag.


Från vänster: Jonas Persson Monitor Sverige och Arne Megaard Monitor Danmark.


Svenska Keramleverantören prisad på Hi-Messe

Aliaxis har fått ett 3-stjärnigt pris för bästa nyhet på den danska mässans hemsida för snabb leverans av keramiska protyper.

Tillverkning av enstaka prototyper behöver inte längre ta upp till flera veckor.

– Nu kan även mer avancerade prototyper levereras inom två veckor, med hjälp av en enstegs produktionsmetod, säger Cornelia F. Sundberg vid Aliaxis, som ställde ut på årets HI-Messe i danska Herning.

Det är Aliaxis Utilities & Industri, som på hösten 2017 presenterar denna 3-stjärniga Danmarksnyhet under titeln ”Keramiska prototyper inom 2 veckor – är det möjligt?”

För att kunna klara snabb produktion av prototyper använder Aliaxis CAD / CAM programmering från ideutveckling till färdiga prototyper i de keramiska Frialit -Degussit -materialen.

Det garanterar enligt utställaren, hög processäkerhet och hög geometrisk flexibilitet vid design av komponenter.

Der går enligt utställaren högst två veckor från sammanställning av CAD-data till färdiga prototyper.

Eftersom det är den sintrade komponenten som används vid fräsning och bearbetning, motsvarar prototypernas materialegenskaper 100 procent seriekvalitet, uppger Aliaxis.

Prototyper i seriekvalitet enligt kundens krav kan framställas i de keramiska materialen aluminiumoxid, zirkoniumoxid och zirkoniumförstärkt aluminiumoxid.

Verkstäderna frågade på slutet av mässans första dag: Hur har genomslaget på Hi-messe hittills varit?
Aliaxis hade precis ställt ut på underleverantörsmässan Alihankinta i Tammerfors den 26 – 28 september.

– Där hade vi 3 mycket bra dagar där 90 procent av besökarna i vår monter var nya kontakter. Mässans totala besökarantal var i nivå med Elmia Subcontractor. På Hi-messe kommer vi nog tyvärr inte upp i den nivån, men vi är ändå nöjda med vårt deltagande säger Cornelia F. Sundberg.


Foto: Cornelia F. Sundberg med diplom.


Skarpt läge för kemikalier vässar industrin

Industrin har den senaste tiden tagit ett jättekliv ur miljösynpunkt, säger Camilla Admyre, försäljningschef vid svenska Tribotec i Mölnlycke.


Lagstiftning om kemikalier som Reach och CLP har gjort en mycket stor skillnad.

Utvecklingen har skett under lång tid, säger Camilla Admyre som brukar föreläsa om rostskyddsprodukter och miljön på bland annat Ytskydd.

Tribotec marknadsför rostskydd, silikon, sammanfogningsproduker och underhållsprodukter. Camilla Admyre är produktchef för företagets rostskyddsprodukter

Traditionellt rostskydd med olja innebär flera problem. Många produkter är skadliga för miljö och människor. Traditionellt har industrin också lagt mycket tid på rengöring mellan olika steg i produktionen.

När man rostskyddar med VCI-teknik kan man i många fall undvika några processteg, vilket ger stora besparingar i tid och kostnad, samt mindre miljöpåverkan.

- Våra produkter funkar för alla typer av rostproblem, från jättesmå komponenter till jättestora i alla slags metaller. För lagerhållning, alla typer av transporter och i produktionen.


400 produkter

Tribotecs rostskyddsprodukter är baserade på VCI teknik som innebär flyktiga korrosionsinhibitorer och är ett enkelt och säkert sätt att rostskydda. Produkterna finns i flera varianter beroende på behov och situation.


Produkterna marknadsförs av Tribotec, som är generalagent i Sverige och Danmark, för Cortec Corporation som är världens största producent av VCI-produkter. Cortec har en gediget distributörsnät i hela världen. Kunderna är Volvo Personvagnar och Trucks, Sandvik, Man diesel i Köpenhamn med flera.

- Dessa tillverkande företag jobbar mycket mot miljön, säger Camilla Admyre.

Cortec har hela 400 produkter i sitt sortiment och det finns således en lösning för de allra flesta situationer.

- En annan ny och bra produkt för rostskydd är exempelvis BioCorr, en vattenbaserad rostskyddsprodukt biobaserad och biologiskt nedbrytbar, som är avsedd för bevarande av metaller i lagring och under transport.


- Kunderna får sina rostskyddsbehov lösta, det är sällan vi går bet, säger Camilla Admyre.

Tätt samarbete med leverantör

Företaget har sitt huvudkontor i Sverige beläget i Mölnlycke, där också huvudkontoret finns.

Tribotec är med bland de fem största aktörerna inom ytskydd i Sverige enligt den statistik som Ytskyddsföreningen har.

Cortec jobbar hårt på att ta fram nya produkter, då industrin ställer krav på moderna, mer miljövänliga produkter.

- Det är bra att samarbeta tätt med leverantören som har en gedigen utvecklingsstab. På så sätt får vi en bra input.

Att hitta kostnadseffektiva lösningar för miljön är i fokus och vår framtid är beroende av att hitta lösningar. Vi säljer inte bara produkter, utan också mycket kunskap och miljömedvetenhet, avslutar Camilla Admyre.

Foto: Många produkter klassificeras hårdare i och med CLP lagstiftningen vilket också medför att företagen skärper sina interna policies vad gäller hälsa och miljö, säger Camilla Admyre.


Lesjöfors gasar på rejält i Danmark

Lesjöfors har under de tre senaste åren vuxit kraftigt i Danmark och visade för första gången på en mässa i Danmark företagets gasfjädrar.


Till skillnad från andra fjädertyper, har gasfjädrar en låg progression och dämpad rörelse. Gasfjädrar är en nyckelprodukt för Lesjöfors och med egen produktutveckling tillsammans med produktionsanläggningar i både Europa och Asien kan vi leverera ett brett standard sortiment och kundanpassade lösningar.

- Lesjöfors har över 900 olika gasfjäderartiklar i standardsortimentet, säger Greg Leman, produktansvarig för gasfjädrar hos Lesjöfors

- Vi har det bredaste sortimentet med stor variation på krafter, längder samt även möjlighet till färgval och egen logo.

Företaget ar även stor efterfrågan för eftermarknadsprodukter och reservdelar, och har kunder från flera olika branscher till exempel möbel, bygg- och husvagn.

- Lesjöfors i Danmark har haft stor framgång på senare tid genom ett ökat fokus kring gasfjädersegmentet, säger Greg Leman.

Lesjöfors finns i Danmark på två ställen med sammanlagt 70 anställda, dels i Bröndby, dels i Tinglev. Där tillverkas tryckfjädrar, tråddetaljer samt försäljning av hela standard sortimentet.

Foto: Kenneth Fuglholt från Lesjöfors i Danmark i samspråk med kunder.
2. Gasfjädrar från Lesjöfors.


14 procent mer utställare

Projektledaren Mona Jakobsen är synbart glad över anslutningen räknad till 711 utställare, nästan 100 fler än 2015 då 615 ställde ut.

Industrimässan Hi-Messe med fokus på automation vänder sig till små- och medelstora företag vilket inte är underligt då sme-företag är i överväldigande majoritet i Danmark.
Mässan besöktes av totalt 20 788 besökare.
- Digitialisering är temat på tvärs på mässan, liksaså Industri 4.0. Det märks i mässans konferensprogram, säger Mona Jakobsen.
Vi har lagt mycket fokus på temat och utställare och tar vara på synergi mellan utställning och konferens. På så sätt byggs en bro för det personliga mötet. Många utställare letar efter nya kunder och det ges ett utmärkt tillfälle här att hitta dem, säger Mona Jakobsen.

God investering ställa ut

Hon betonar bredden, nätverkandet och det mänskliga mötet.
Man ska bli inspirerad och lära nya metoder Besökarna får vetskap om något nytt och ser något de inte tänkt på och kanske signerar en order.
- För utställarna är att ställa ut på Hi Messe en god investering, hävdar Mona Jakobsen.
Förutom från Danmark kommer utställarna från 75 andra länder. De är Tyskland, Tailand och andra tillväxtländer.

Foto:
- Den skandinaviska enheten känns här på mässan och är viktig ur svensk vinkel. Många vill samarbeta med Sverige och ser Skandinavien som ett land, säger Mona Jakobsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094