23948sdkhjf

Supersnabb robotscanning

Wichita University har med en robot och Hexagons scanner utvecklat en metod som scannar av ett jetplans vinge på den knappa tiden 4 minuter.
TEXT OCH FOTO MONICA ALMGREN

Brian Brown från National Institute for Aviation Research vid Wichita University knöt an till Hexagons röda tråd för eventet.

Tidsbesparing, som Hexagons VD Ola Rollén tog upp i sitt inlednings tal. Ola Rollén berättade att när man i en enkät ställt frågan vad som var mest viktigt för att underlätta vardagen, svarade de flesta spara tid.

Att snabbt mäta flygplans kondition är en jättemarknad. Många flygplan ska byggas de närmaste åren. Mindre tidskrävande scanning av stora ytor som stora jetplan är något flygindustrin efterfrågar.

Ytans kvalitet

Wichita University antog utmaningen när Hexagon ville ha blixtsnabb scanning av ett jetplan för en kunds räkning.
– Första skälet var att kunden letade efter en stor mängd data som behövde samlas in, det andra skälet var snabbhet, säger Brian Brown.

Kunden ville se ytans kvalitet och vingarnas rakhet. En utmaning var att vingen var 7,32 meter lång och 3,08 meter bred vid roten.
– Vi kan med rätt kapacitet mäta det mesta inom flygplan. Robustheten är också viktigt. 1860 är kompakt och byggd för dessa miljöer. Med scanning kommer mätningen närmare tillverkningen, mäta industrins behov,
Varför Wichita University?
Industrin kommer till oss när de har problem och flygarbeten som innebär dyra tester.

”Målade” vingen

Hur gjorde man då för att scanna vingen?
Den scanner som valdes för uppdraget var Hexagons Leica T-Scan 5, som scannar 210 000 punkter i sekunden. Scannern monterades på en Fanuc robot. Därefter programmerade man roboten för att måla vingen, en teknik roboten redan var utrustad att göra mycket snabbt.
Polyworks var mjukvaran. Polyworks scripting tog ugefär en timme och ledde till att vi fick en mycket snabb och effektiv scanning.
– Avgörande för att metoden skulle vara lönsam var att programmeringen var mycket snabb och den tog bara två timmar.
Hade det som brukligt är bara tagit 100 timmars programmering, hade vi lika bra kunnat handscanna, säger Brian Brown.

Ljus framtid

Att använda målningsfunktionen var mycket smart. Nu gick det att ta stora komponenter och programmera snabbt och effektivt.
– Vi använde en konfiguering go and stop, robotscanningen, skulle kunna ändra vingen.
Framtiden för robotscanning är ljus, bland annat för att priset på robotar sjunker.
När en kund investerar i robotar ska man inte bara tänka i ett spår utan roboten kan användas för många andra uppgifter på företaget likaså scannern.
– Robotscanning är inte bara aktuellt för industrin utan även aktuellt för maskinaffärer som behöver utföra mindre scanning, säger Brian Brown.


(separate box)

FAKTA

Utrustning:
Metetrologiutrustning:
Leica AT901 MR
T-Scan 5
Automation Kit
Robotutrustning
ABB IRB 4600 Robotutrustning
6,9 meter track?
IRC 5 Controller
Programvara
Polyworks




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14