23948sdkhjf

Alg kan minska utsläpp från metallindustrin

RISE och Boliden undersöker om algodlingar kan minska utsläppen av växthusgaser.

Bakgrunden till projektet är en spillvärme- och rökgasbaserad algodlingsmetod som har utvecklats av alggruppen på RISE. Metoden har redan testats industriellt vid Nordic Paper Bäckhammars pappersbruk där den renade rökgaser och producerade energi.

Algodlingsmetoden härmar de naturliga processer som ligger bakom hur fossilt kol och inte minst olja en gång bildades. I den industriella versionen leds rökgas från en skorsten ned i bassänger med vatten och mikroalger som snabbt producerar biomassa från främst koldioxiden som finns i rökgasen. I torrt tillstånd fungerar algen som energibärare och kan användas för smältningsprocesserna i smältverk.

Vid förbränning av algbiomassan återgår metaller som tidigare fanns i rökgasen tillbaka till smältan och man utvinner energi, renar vatten och rökgas samtidigt som man får ut metalltackor.

– Vi räknar med att konceptet ska kunna ta hand om koldioxidutsläpp, skapa energi till smältning av metaller och därtill rena utsläpp av metaller som återfinns i rökgasen,  säger projektledaren Niklas Strömberg, forskare på RISE.

– Även om algodlingar är effektiva för att binda in koldioxid så kräver de stora ytor. Projektet är därför viktigt så att vi kan utvärdera effekten från dessa odlingar och vilken potential som finns att minska koldioxidutsläpp, övergödning och spridningen av tungmetaller och samtidigt utvärdera om algbiomassa kan vara möjligt som bränsle för svensk tung industri, säger Niklas Strömberg.

Projektet ”Mikroalgodling för rening av metallindustrins processutsläpp” som finansieras av Energimyndigheten har nyligen startat och kommer att löpa under två år på Boliden Bergsöes blysmältverk i Landskrona där man bland annat återvinner bly från blybatterier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095