23948sdkhjf

Outokumpu är bäst i världen på återvinning

BE Group levererar rostfritt stål från Outokumpu som i dag ligger i topp bland världens stålproducenter när det gäller återvinning och långsiktig hållbarhet.
Den finska ståltillverkaren Outokumpu använder sig i dag i hög grad av återvunnet rostfritt stål i sin produktion.

Företaget har i 50 års tid arbetat för att minska påverkan på miljön. De är en av världens största tillverkare av rostfritt stål med en årlig kapacitet på drygt tre miljoner ton och runt 10 000 medarbetare i fler än 30 länder.

Efterfrågan på rostfritt stål ökar över hela världen. Globalt är tillväxten omkring tre procent varje år men i Sverige är siffran lägre eller runt en procent. Det här beror på att andelen rostfritt stål redan är hög i Sverige.

En stor fördel med rostfritt jämfört med vanligt kolstål är livslängden. Det innebär både ekonomiska och miljömässiga vinster.

Allra bäst för miljön är om produktionen är skrotbaserad, alltså att gammalt stål återvinns när nya produkter tillverkas. På det här området är Outokumpu bäst i världen då 85-90 procent av deras produktion är skrotbaserad. Det globala genomsnittet är 50-60 procent.

Outokumpu är det klart största återvinningsföretaget i Sverige och Finland.

– Vid vår anläggning i Torneå smälter vi omkring en miljon ton järnskrot varje år, och vid anläggningen i Avesta ungefär hälften så mycket. Det är en enorm mängd stål som återanvänds, säger Mats Benson, Outokumpus försäljningschef i Skandinavien, enligt ett pressmeddelande.

Men företaget vill öka andelen ytterligare.

– Tekniken och kapaciteten finns där. Den stora utmaningen är tillgången på material. Det finns inte tillräckligt mycket rostfritt i dagsläget, vilket gör att varje liten förbättring, varje extra återvunnen procent, är mycket svår att uppnå, säger BE Groups inköpschef Max Fjaestad enligt pressmeddelandet.

Det saknas alltså helt enkelt rostfritt skrot på marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078