23948sdkhjf

Genombrottsorder till Finspång

Statoil beställer gasturbinen SGT-750 från Siemens Industrial Turbomachinery
Siemens, med tillverkning i Finspång, har fått en order på gasturbinen SGT-750. Utrustningen ska användas till en flytande oljeplattform och affären beskrivs som ett genombrott. Beställare är det norska olje- och gasföretaget Statoil.

Tätorten Finspång ligger i Östergötland. Det är en gammal bruksort som förutom Siemens Industrial Turbomachinery huserar företag som Gränges, Aurubis, Sapa och SSAB.

– Den här ordern är ett stort genombrott för oss på Siemens då det är första gången vi får leverera SGT-750 till en offshore-applikation, säger Hans Holmström, vd på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång, enligt ett pressmeddelande.

De båda företagen har också tecknat ett ramavtal. Det är första gången som den aktuella turbinen används i en offshore-applikation. Turbinen har funnits på marknaden sedan 2010.

Den plattform som gasturbinen ska installeras på är ett FPSO-fartyg (Floating Production, Storage and Offloading) som befinner sig i oljefältet ”Johan Castberg” i Barents Hav 20 mil norr om Norges nordligaste kust.

Leverans är planerad att ske nästa år.

Tyska Siemens har globalt så många som 351 000 medarbetare. Företaget har funnits i Sverige ända sedan 1893 och har 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med svenskt huvudkontor i Upplands Väsby. Den svenska verksamheten omsätter 16,6 miljarder kronor.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08