23948sdkhjf

Kraftigt minskad vikt med 3D-printat trådkullager

Fem gångar lättare än aluminium och tio gånger lättare än stål.
Med hjälp av 3D-printade trådkullager från det tyska företaget Franke är tanken att den additiva tillverkningen ska tas till en helt ny nivå.

Vid mässan Elmia Automation i mitten av maj kommer Bengtssons Maskin att visa hur lagren kan appliceras en automatiserad miljö. Det skriver mässorganisationen i ett pressmeddelande.

– Det här är verkligen en högteknologisk produkt. Den används i stället för ett svängkranslager när kraven är särskilt höga. Det kan vara allt från krav på lägre vikt till specialinbyggnadsmått, specialmaterial eller att det ska vara anpassat för renrumsmiljö, säger Anders Cronbring, som är nyckelkundsansvarig på Bengtssons Maskin, enligt ett pressmeddelande.

Det är själva huset i trådkullagret som är 3D-printat. Tanken är att kunna utforma den inre geometrin efter önskemål. Det går dessutom att få valfri tjocklek på materialet vilket innebär en besparing vad gäller både material och vikt. Resultatet blir att trådkullagret till och med är lättare än kolfiber.

Bengtssons Maskin grundades redan år 1913 och ingår i den börsnoterade teknikhandelskoncernen Indutrade.

15-18 maj hålls Elmia Produktionsmässor för sex olika branscher inom tillverkningsindustrin.

Till Produktionsmässorna hör Elmia Plåt, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Polymer och Elmia 3D. Alla mässorna går samtidigt och under samma tak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.813