23948sdkhjf

55 miljarder årligen kostar brotten företagen

Vanligaste brottet är stöld som drabbat 34 procent, framkommer i Svensk Näringslivs undersökning.
En ny enkät som HUI Research utfört åt Svenskt Näringsliv visar att 58 procent av de intervjuade företagen har utsatts för brott under senaste två åren och mer än 50 procent av företagaren tror att brottsligheten kommer att stiga.

Enkäten visar att svenska företags direkta kostnader för brottslighet uppgår till minst 55 miljarder kronor varje år.

Svenskt Näringsliv har låtit HUI Research undersöka vilka omedelbara ekonomiska följder som brottsligheten får för svenska företag. Rapporten Beskriver vilken effekt brottsligheten får för både näringslivet i stort och enskilda företag.

Den sammanfattande slutledningen är att brottsligheten ger omfattande ekonomiska följder för näringslivet, och totalt beräknas kosta företagen 55 miljarder kronor årligen, vilket är samma summa som Sveriges försvarsbudget.

Genom intervjuer med experter, inläsning av tidigare studier i ämnet samt en enkätstudie med 2 368 medlemmar i Svenskt Näringsliv fastslår man bland annat följande:

• Nästan 6 av 10 företag tycker att brottslighet är ett problem i någon utsträckning, även om det bara är 1 av 10 företag som tycker att det är ett stort problem.

• 41 procent av företagen har lagt om sina rutiner till följd av brottsligheten och 34 procent har införskaffat fysiska säkerhetslösningar, som till exempel övervakningskameror.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08