Generationsskiften är ett stort problem för småföretagen
En så hög andel som 40 procent av Sveriges småföretag har en företagsledare som är äldre än 55 år.
Många företagare skjuter på det här problemet. De tror att de är friska och kommer att klara flera år till. Men risken är att de blir sjuka vilket kan lamslå hela företaget.
Många familjeägda företag har just äldre ledare.
– Ett generationsskifte brukar och bör få ta flera år. Därför är det viktigt att sätta igång i tid, säger Sanna Arnfjorden Wadström som själv generationsskiftat i sitt familjeföretag, enligt ett pressmeddelande.
Ytterligare ett problem är 3:12-reglerna som försvårar generationsskiften inom familjen. Enligt dessa regler måste en företagare som vill överlåta sitt ägande till en yngre generation helt upphöra med aktivitet i företaget för att komma undan höga skattesatser.
När generationsskiften sker inom familjen beskattas vinsten hårdare än vid extern försäljning. Det handlar om uppåt 55–60 procent skatt i stället för 25 procent.
Organisationen Företagarna räknar med att 100 000 företag i Sverige ska byta ägare under de närmaste tio åren. Många av dessa är familjeägda.
– I mindre och medelstora företag är ägarbyte och ofta även byte av företagsledare en av de viktigaste frågorna i företagets liv. Att genomföra ett lyckosamt ägarbyte skapar en enorm konkurrensfördel, säger Joakim Norlén, som är vd för Sinf, enligt pressmeddelandet.
Sinf kommer att öka fokus på de här frågorna framöver. Den 30 augusti arrangerar de ett seminarium kring generationsskiften i Anderstorp som hålls av just Sanna Arnfjorden Wadström.