23948sdkhjf

Här är det största hotet mot de svenska underleverantörerna

Svensk Industriförening, Sinf, presenterar Underleverantörsbarometern för det andra kvartalet.
Det är bristen på kompetenta medarbetare som är det som oroar mest.

Men det ser bra ut för underleverantörerna. Orderingången är stabil och vart tredje företag planerar att ta in fler medarbetare.

– Problemet ser vi extra tydligt då vi har haft högkonjunktur under en längre tid, behovet av utbildad personal är en viktig del för fortsatt expansion, säger Sinfs vd Joakim Norlén enligt ett pressmeddelande.

En så hög andel som 66 procent ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Det är den högsta siffran sedan Sinf startade mätningarna 2007.

Det är fortfarande full fart i underleverantörsindustrin. Men en avmattning kan noteras vad gäller expansionstakten. Företagens omsättningsförändring och den förväntade orderingången ligger på höga nivåer.

– Den upplevda bristen på utbildad arbetskraft är tyvärr den högsta sedan vi startade mätningarna. Däremot har orderingången ökat sedan föregående kvartal vilket tyder på att det fortfarande är fullt tryck hos underleverantörerna för att fortsätta möta behovet, säger Joakim Norlén vidare enligt pressmeddelandet.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078