23948sdkhjf

Lesjöfors lösning öppnar enorm marknad

Med företagets insats för Ripasso Energys banbrytande stirlingmotor blir snart det största projektet i sitt slag i Afrika verklighet.
För några år sedan påbörjade Ripasso Energy ett samarbete med Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo då deras stirlingmotor behövde lyftas ytterligare och prototyper för nya ytförstorare måste konstrueras.

Ytförstorarna effektiviserar värmeupptagningen i motorn parallellt med att de minskar avgastemperaturen. I en stirlingmotor finns en mängd ytförstorare och de är några av de mest väsentliga komponenterna i produkten.

Ripasso behövde på en så ekonomisk väg som kunde uppnås tillverka en lättmonterad ytförstorare i ett värmetåligt material som klarade extrema temperaturer.

Efter många månaders hårt arbete och test av ett flertal prototyper, visade sig lösningen vara en detalj i ett för uppgiften optimalt material, vilken kan serietillverkas i multislidverktyg på Lesjöfors fabrik i Värnamo.

– Vårt samarbete med Lesjöfors har präglats av en stor lyhördhet för våra behov och fingertoppskänsla för en högkvalitativ, kostnadseffektiv produktutveckling. Med stor kunskap och positivt bemötande har de varit ett mycket viktigt bollplank för oss, säger Christian Jensen, ansvarig designingenjör på Ripasso Energy i skånska Sibbhult.

Ripasso Energy har ingått en avsiktsförklaring med ferrokromproducenten Glencore Operations där ett stort antal PWR BLOK är planerade att integreras i företagets fabriker i Sydafrika.

Glencore är ett av världens största bolag inom gruvindustrin. Ripasso Energy ska få ut energin ur anläggningarnas restgaser och framställa elektricitet som Glencore förpliktar sig att köpa. Koldioxidutsläppen uppskattas efter installationen minska med upp till 476 000 ton varje år.

Projektet blir det mest omfattande i sitt slag i Afrika och en plattform för att visa att teknologin fungerar i stor skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093