23948sdkhjf

Högtryck hos industritillverkare

Kablego har över 30 års erfarenhet av att tillverka och montera kablage.

Företaget har gjort kablage till de flesta områden. Det handlar om till exempel tåg, fordon, medicinteknik, telekom/IT, försvar, elektromekanik, värme och ventilation.

Allt sker i deras fabrik som ligger i tätorten Säter i Dalarna.

– Förhoppningen är att tillverkningen kommer tillbaka till Sverige igen. I och med att tillverkningskostnaderna och frakterna ökar i och från låglöneländer, så är det ekonomiskt försvarbart att tillverka i Sverige igen, säger företagets vd Marie-Louise Fjägerås till Metal Supply.

– Det är svårt att tillverka i en del andra länder eftersom det är problem med långa leveranstider och även kvalitetsbrister i vissa fall. Det är problematiskt med långa transporter som innebär bland annat en negativ miljöpåverkan. Det kan också vara svårt att föra en diskussion med en konstruktör i ett annat land. Det finns många olika orsaker, säger Marie-Louise Fjägerås.

Företaget utvecklas positivt och har en kraftig medvind i verksamheten.

– Det har varit ett intensivt år där vi har tagit in 14 nya medarbetare i organisationen. Det är högtryck nu och otroligt mycket jobb för oss att göra. Det har varit väldigt mycket att göra för oss ända sedan hösten 2016, säger Marie-Louise Fjägerås.

– Efterfrågan gick ner lite i slutet av december förra året. Men nu i januari ökar det igen. Vi har otroligt många projekt att räkna på nu, säger Marie-Louise Fjägerås.

Företaget har nu 36 medarbetare i verksamheten.

– Vi har ökat hos befintliga kunder och även tagit hem affärer hos helt nya kunder, säger Marie-Louise Fjägerås.

Det var för två år sedan som syskonen Marie-Louise och Fredrik Fjägerås tog över Kablego.

Hon har jobbat på företaget i hela 23 år och började i monteringen innan hon blev offertberedare, inköpare, platschef och vd.

Kablego förfogar över en omfattande maskinpark. Det handlar om maskiner som Komax 422, Komax 40, Komax 43 och Schleuniger 9600.

För att optimera produktionsprocessen har de egenutvecklade styrprogram som tar hand om hela kedjan från order till leverans.

De arbetar kontinuerligt med ständiga förbättringar för att effektivisera sin organisation.

Kablego började i liten skala år 1987 med att tillverka kablage åt värmeindustrin. Med tiden har de etablerat sig som ett av Sveriges ledande företag inom sin bransch.

– Många av våra kunder finns inom fläkt och ventilation. Vi levererar också mycket till fordonsindustrin och medicinteknik. Kraftförsörjningsbranschen är en annan stor kundgrupp för oss. Där är ABB en viktig kund, säger Marie-Louise Fjägerås till Metal Supply.

De har levererat kablage till flertalet länder runt om i världen, och till flertalet olika industrier, genom åren.

– Vår exportandel är ungefär 20 procent, säger Marie-Louise Fjägerås.

Företaget förfogar i dagsläget över 2 000 kvadratmeter industrilokal med maskinpark och monteringsyta. De har även tillhörande mekanisk verkstad och två separata lagerlokaler.

Kablego har brutet räkenskapsår. Under det räkenskapsår som avslutades i juni 2017 omsatte de 23 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 1,3 miljoner kronor.

Omsättningen juli 2017-juni 2018 låg på 33 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089