23948sdkhjf

Volvo Cars sätter stopp

Det ska inte gå att köra hur fort som helst i en Volvo – nu inför personbilstillverkaren en begränsning i alla bilar. Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är.

Från och med 2020 ska det inte gå att köra fortare än 180 kilometer i timmen i en Volvo – Volvo Cars uppger i ett pressmeddelande att man kommer att begränsa topphastigheten i sina bilar.

Syftet uppges vara att belysa riskerna med körning i höga hastigheter.

– Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är någon universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

Enligt Volvo Cars är ambitionen i deras Vision 2020 osedvanligt ambitiös –ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020.

Företaget inser samtidigt att det inte räcker med enbart teknik för att nå nollvisionen och uppger att man därför breddar visionen, så att även förarens beteende inkluderas.

Volvo Cars hänvisar till forskning som ska ha identifierat tre kvarstående ”säkerhetsluckor”: rattonykterhet, distraktion samt att köra i höga hastigheter.

Enligt Volvo Cars spelar det sistnämnda en mycket framträdande roll – i pressmeddelandet noterar företaget att fortkörning fortfarande är en av de vanligaste orsakerna till att människor i västvärlden dör i trafiken.

Företaget slår också fast att problemet inte kan lösas enbart med säkerhetsteknik och smart utformad infrastruktur.

– Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder. Det kan man inte säga om förståelsen för riskerna med att köra i höga hastigheter, säger Jan Ivarsson, en av Volvo Cars ledande experter på säkerhet, i pressmeddelandet.

Han uppger att människor ofta är dåliga på att anpassa hastigheten efter trafiken och den egna förmågan som förare.

– Vi behöver stödja bättre beteende och hjälpa människor att inse och förstå att körning i höga hastigheter är farligt.

Hastighetsbegränsningen är dock bara en del i arbetet inom ramen för Vision 2020.

Volvo Cars uppger att man också undersöker hur en kombination av smart hastighetsstyrning och geofencing automatiskt skulle kunna begränsa hastigheterna i närheten av skolor och sjukhus i framtiden.

– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär. säger Håkan Samuelsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094