23948sdkhjf

Expert: Kina siktar in sig på fordonskomponenter

Fordonskomponenttillverkare är sannolikt nästa kategori företag som kinesiska aktörer vill investera i här i Sverige. Det tror Kina-experten Frédéric Cho.

De kinesiska direktinvesteringarna i svenska företag ökade förra året med 186 procent eller 1,4 miljarder kronor till totalt 4,05 miljarder kronor. Och kinesiska aktörer kommer fortsätta att investera i Sverige, det spår Frédéric Cho. Han driver konsultbolaget, Frédéric Cho Advisory och räknas som en av Sveriges främsta experter på Kina.

Eftersom både Volvo Cars och forna Saab Automobile nu ägs av kinesiska företag tror Frédéric Cho att de kinesiska direktinvesteringarna är på väg att söka sig till en ny bransch:

Efter förvärven i den svenska fordonsindustrin tror jag att de är väldigt intresserade av att köpa upp företag som tillverkar fordonskomponenter, säger Frédéric Cho i en intervju i Svenskt Näringslivs nyhetsbrev F Plus.

Bakgrunden till Kinas stora investeringar i Sverige och många andra länder runt om i världen är den kinesiska statens strategi, som går under namnet ”Made in China 2025 och där man fokuserar på högteknologiska områden som bil-, rymd-, medicinteknisk industri samt IT- och robotutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063