23948sdkhjf

800 kilo förfalskade kullager förstörs

På skärtorsdagen lämnade Tullverket in cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Totalt handlar det om 35 kartonger som levererats från Kina till en maskintillverkare i Sverige.

Förfalskade varor beskrivs av Tullverket som ett stort och växande problem. Enbart under 2017 gjorde tullmyndigheterna i EU cirka 60 000 ingripanden som omfattade fler  än 30 miljoner misstänkt förfalskade varor. De vanligaste varutyperna är livsmedel, leksaker, cigaretter och kläder, men problem med piratkopior finns i alla branscher, även inom den tillverkande industrin.

De förfalskade kullagren som nu destrueras upptäcktes i samband med en importkontroll i Göteborg i början av februari i år.

Totalt handlar det om 35 kartonger med en sammanlagd vikt på cirka 800 kg som exporterats från Kina. Kartongerna var märkta med SKF:s logotyp, men efter kontakt med SKF kunde det fastställas att kullagren var förfalskade. SKF har därefter begärt att varorna ska förstöras, något som godkänts av importören och därför verkställdes under tullkontroll på skärtorsdagen.

Ibland vet inte mottagaren själv om att den fått förfalskade varor, vilket visar hur viktigt det är att man är vaksam på vad det är man beställer. Exempelvis bör man alltid kolla upp leverantören och undersöka om den är en auktoriserad återförsäljare. En annan fråga man bör ställa sig är om priset är rimligt i förhållande till vad varan brukar kosta, säger Suzan Kalinagil, sakkunnig inom immaterialrätt på Tullverket.

Förfalskningar drabbar ju inte enbart rättighetshavaren och dess anställda, utan kan även innebära stora risker för köparen. Tillverkare av piratkopior anstränger sig inte för att uppfylla de produktsäkerhetskrav som finns på marknaden, därför kan man inte lita på att varorna håller.

Under 2018 gjorde Tullverket totalt 269 ingripanden och stoppade 19 500 misstänkt piratkopierade varor från att komma in i landet. Förutom att begära att varorna ska förstöras kan rättighetshavaren även inleda en civilrättslig process i domstol mot mottagaren för varumärkesintrång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094