23948sdkhjf

Sandviks nya app effektiviserar tillverkningen

Industrikoncernen Sandvik avslöjar för Metal Supply att en ny Division inom Sandvik, Applied Manufacturing Technologies (AMT), har mjuklanserat en ny innovativ programvara för programmering av CNC-maskiner.

I ett steg att förenkla programmeringen, effektivisera maskinutnyttjandet och skapa intresse hos unga för CNC-programmering har Sandvik lanserat en lösning som heter Prism.

– Den 15 april mjuklanserade vi Prism i USA där den primära lanseringen hanteras, säger Fredrik Svensson, Business Development Manager inom Sandvik Applied Manufacturing Technologies, till Metal Supply.

Bakgrunden till Prism är att det idag finns generellt två sätt att programmera en CNC-maskin, något som har varit konstant i årtionden.

Det ena sättet är att programmera direkt i maskinens HMI, det vill säga gammal hederlig programmering. Detta lämpar sig vid enkel bearbetning med enkla varianter av verktygsbanor. Programmering sker direkt vid maskin och kräver hög kompetens och kunskap om maskinen, något som tar tid för operatören att bemästra.

Det andra sättet att programmera är att använda ett CAM-system för att skapa en maskinkod som sedan överförs till maskinen. CAM-programmering baseras på en 3D-modell med möjlighet att programmera komplexa komponenter. Nackdelen med detta är kostnaden, dels investeringen i CAM-systemet men även utbildning för operatörerna i programvaran.

Nu lanserar Sandvik ett helt nytt sätt att programmera CNC-maskiner.

– Genom studier och besök hos många företag i USA och på den europeiska marknaden har vi kunnat skapa oss en bra bild av marknaden och insikter i förbättringsmöjligheter, säger Fredrik Svensson.

– Vi har sett att väldigt många av dagens bearbetade komponenter fortfarande programmeras direkt i maskin, samt att branschen står inför en stor utmaning med en stigande medelålder och svårigheter att attrahera ung arbetskraft. Detta kan resultera i att stor kunskap om programmering av maskinerna kan gå förlorad, säger Fredrik Svensson.

För att förhindra detta så har Sandvik lanserat en lösning, Prism.

I Prism sker all programmering direkt via en iPad och laddas enkelt ned från App Store. Programmeringen sker direkt i iPaden genom att enkelt få fram features på en 3D-modell som har laddats upp till applikationen.

Detta gör programmeringen väldigt enkel och det går snabbt att komma igång. För varje operation rekommenderar Prism lämpliga verktyg att använda utifrån den verktygsbas som finns tillgänglig i den avsedda maskinen.

I Prism finns det möjlighet att skapa dynamiska verktygsbanor, vilket inte är möjligt att skapa vid manuell programmering. Prism möjliggör även att visuellt simulera verktygsbanorna och med inbyggda postprocessorer generera en fullständig G-Kod, som är klar att användas i maskinen.

I samband med lanseringen av Prism lanserar även Sandvik ett nytt koncept med ”recept” som används i kombination med Prism. ”Recepten” används direkt i Prism för att automatiskt generera förslag på skärmetod och skärdata för varje enskild operation som resulterar i reducerad programmeringstid.

Recepten kommer i framtiden att innehålla skärdata och skärrekommendationer direkt från verktygstillverkare för att optimera verktygsutnyttjandet.

– Prism är inte ett nytt CAM-system utan ett nytt sätt att programmera CNC-maskiner, säger Fredrik Svensson till Metal Supply.

Enligt Sandvik går det snabbt att komma igång med applikationen och det är möjligt att lära sig att programmera och skapa en G-Kod på bara 15-30 minuter. Lösningen beskrivs som väldigt enkel och smidig.

Prism riktar främst in sig mot små och medelstora företag som har ett kontinuerligt behov av CNC-programmering. Där finns stor potential till ökad produktivitet och ett effektivt maskinutnyttjande.

Med den ökade tillgängligheten av programvaran på App Store tillsammans med en prenumerationsbaserad betalningsmodell underlättar det för kunder att komma igång med användningen av Prism.

Sandvik kommer under maj månad även att göra Prism tillgängligt för kunder i Sverige.

På den här länken går det att hitta ytterligare information:

https://www.makewithprism.com/?utm_source=Metalsupply&utm_medium=banner&utm_campaign=prism_intro_se
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078