23948sdkhjf

Den självförsörjande fabriken

Efter två års design- och konstruktionsarbete inom ramen för sitt koncept ”Mission to Zero” presenterar ABB nu sin första koldioxidneutrala produktionsanläggning i Lüdenscheid, Tyskland, med en solenergianläggning i drift.

Den installerade ABB-tekniken kommer under soliga dagar att generera tillräckligt med el för att täcka 100 procent av fabrikens energibehov.

Med sina 3 500 kvadratmeter solceller som installerats över parkeringarna på företagets område kommer solcellssystemet att leverera cirka 1 100 MWh solenergi om året – vilket på ett ungefär motsvarar årsförbrukningen för 340 hushåll.

I kombination med en kraftvärmeanläggning som drivs med dubbelt så hög energieffektivitet som ett kolkraftverk kan man generera omkring 14 procent mer energi än vad anläggningen behöver.

Överskottet matas ut i det allmänna nätet och bidrar till regionens elförsörjning. För att täcka efterfrågetoppar hämtas kompletteringsenergi från ett energibolag som garanterar 100 procent koldioxidneutral produktion.

Med den toppmoderna anläggningen kan vi visa på fördelarna med ett system där alla delar är digitalt sammankopplade och styrbara. Det intelligenta systemet förbättrar energieffektiviteten, hållbarheten och resursbevarandet, vilket möjliggör en framtid med nollutsläpp för industrin och andra behov, säger Tarak Mehta, global chef för affärsområde Electrification på ABB.

Den tekniska kärnan i hela systemet i Lüdenscheid är ABB:s skalbara energistyrningssystem Optimax. Den digitala lösningen ger konstant övervakning och styrning av produktion, konsumtion och lagring av energin och arbetar i stort sett helt självständigt. Systemet lär sig självt och beräknar enligt bolaget det optimala energiflödet med hjälp av dataförutsägelser och kompenserar för avvikelser i realtid. Denna energistyrningslösning kompletteras av smarta ställverk för eldistributionen.

Andra tekniker som används är till exempel ett batterilagringssystem med en effekt på 200 kW och en kapacitet på 275 kWh. Fabriken har även laddstationer där medarbetare och besökare kan ladda sina elbilar gratis.

Anläggningen kommer att spara cirka 630 ton koldioxid per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126