23948sdkhjf

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Säkerheten först har kommunicerats flitigt i verksamheten under de senaste åren, berättar LKAB, och både chefer och medarbetare vittnar om en allt högre medvetandegrad. På betongfabriken på Unio-området i Kiruna har gediget arbete gett en fin skörd.

Flera delar av bolagets verksamheter visar på allt bättre olycksfallsstatistik, bland annat LKAB Mekaniska som i maj firade 365 dagar utan olycksfall med frånvaro. Betongfabriken på Unio-området i Kiruna har nu nått över 1 000 dagar och Niclas Hedin, sektionschef på LKAB Berg & Betong, har goda förhoppningar om att det ska bli flera tusen till:

– I grunden tror jag inte att vi jobbar vare sig mer eller mindre med säkerhetsarbetet än andra, men jag upplever att vi är duktiga på att påminna varandra om olika riskfyllda arbetsmoment. Vi har dessutom en låg personalomsättning och det är ett kvitto på trivsel och samtidigt bidrar det till att kollegorna får inarbetade arbetssätt.

Betongfabriken, som byggdes 2009, är en så kallad fast anläggning, det vill säga en där medarbetarna är verksamma på ett och samma ställe, och dessa har ofta en något bättre olycksfallsstatistik än rörliga även om så inte alltid är fallet. Genomförda undersökningar visar oftast att anledningarna till god statistik är fler än en.

– Det är klart att det kan vara enklare i en fast anläggning, men vad vi gör är att vi sätter stort värde på att systematiskt beta av riskrapporterna från Synergi och dammar också av dem kontinuerligt för åtgärdsbedömningar.

Under föregående år har en ny betongstation byggts, som ska tas i produktion parallellt med den gamla, som en följd av ett ökat betongbehov från samhällsomvandlingen i Kiruna. Fabriken invigs i sommar.

– Enda tiden den nuvarande fabriken kan stå för underhåll är på natten. Annars producerar vi för fullt. Med den nya anläggningen får vi större flexibilitet och ett tillskott i kapacitet, säger Niclas Hedin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093