23948sdkhjf

Specma investerar i en ny fabrik och huvudkontor i Göteborg

Den svenska delen av HydraSpecma utvidgar produktionen i Sverige avsevärt. Samtidigt kommer ett nytt huvudkontor att etableras i Göteborg.

Hydraulikföretaget HydraSpecma, som ägs av det danska börsnoterade investmentbolaget Schouw & Co., gör nu en investering på cirka 80 miljoner svenska kronor för etablering av ny produktion och ett nytt huvudkontor för den svenska delen av företaget i Göteborg.

Den danska hydrauliktillverkaren Hydra-Grene köpte svenska Specma-gruppen den 1 januari 2016. Hydra-Grene är en av de ledande leverantörerna av hydraulik till vindkraftsindustrin och Specma är en viktig leverantör till industrin för kommersiella fordon och är idag en partner till världsledande lastbilstillverkare som Scania, MAN, Volvo, Renault med flera.

– Under de senaste åren har vi sett en markant ökning i efterfrågan på hydraulikprodukter från Specma och under första halvåret 2019 har vi öppnat nya fabriker både i Polen och Finland. Senare under året öppnar vi också en ny fabrik i Indien tillsammans med en lokal partner, förklarar vd:n för Specma Group, Morten Kjær, enligt ett pressmeddelande.

– Vi ser ett stort behov av att expandera produktionen i Sverige och det är glädjande att våra ägare är villiga att investera ytterligare i företagets tillväxt i en tid då många andra bolag avvaktar marknadens utveckling.

Specma har för närvarande produktion och huvudkontor centralt beläget i Göteborg och har inte möjlighet att expandera där. Därför har företaget nu förvärvat en 18 000 kvadratmeter stor tomt nära riksväg 40 och Göteborg Landvetter Airport där en modern anläggning kommer att byggas för produktion, logistik, teknisk utveckling och produktprovning. De nya byggnaderna kommer även att bli huvudkontor för Specma.

– Med investeringen vill vi säkra det företag som grundades i Göteborg för 101 år sedan. Likt Danmark måste svensk produktion använda modern teknik för att vara konkurrenskraftig gentemot lågkostnadsregioner. Det är därför vi tillämpar de senaste principerna inom automatisering och lean. Anläggningen kommer även att certifieras enligt IATF 16949 vilket är en förutsättning för att vara Tier 1-leverantör till fordonsindustrin, säger Morten Kjær, och fortsätter:

– Idag har vi testanläggningar för livslängdstester av ledningskomponenter samt ny teknik för att simulera hydraulikslangars funktion till framtidens applikationer och maskiner, vilket minskar time-to-market för våra samarbetspartners. Detta kompletteras också av ett testrum med Virtual Reality, där kunderna bland annat kan testa virtuell montering av sina produkter innan ens första prototypen är byggd.

Han säger även att Specma redan idag erbjuder kunderna Rapid Prototyping med hjälp av 3D-skrivare och att det är ett av de områden som Specma förväntar sig mycket av de kommande åren.

HydraSpecma hade 2018 en omsättning på drygt 2,8 miljarder svenska kronor, varav Specmas omsättning uppgick till knappt 1,7 miljarder svenska kronor.

Specma har för närvarande cirka 900 medarbetare globalt med produktion i Sverige, Polen, Finland, Kina, Indien, Brasilien, England och Norge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096