23948sdkhjf

Tillverkare av industrifläktar ger sig in i ny värld – virtual reality

Fläkt- och elmotortillverkaren ebm-paps har hittat en ny, och något oväntad, nisch. Nämligen racingspel i virtual reality.

I vanliga fall säljer och tillverkar ebm-paps elmotorer och fläktar till allt från elektronikindustri till medecinteknik. Men deras expertis inom fläktar och aerodynamik har nu hittat ytterligare ett användningsområde.

Genom ett samarbete med det brittiska företaget Austella håller man nu på med att ta fram en utrustning för använding vid spelandet av ett racingspel i virtual reality. Fläktlösningarna som ebm-papst tar fram ska simulera hastigheten som spelaren upplever i sitt headset, för att öka inlevelsen.

– Vi blev snabbt imponerade av den strukturerade strategi som ebm-papst la upp för utvecklingsarbetet. ebm-papst ingenjörer förstod direkt vilka krav som ställdes och de tänkte verkligen på allt, särskilt när det gäller säkerheten. Trots allt kommer fläkten i nära kontakt med spelarna och vi vill inte att nyfikna barn ska få fingrarna mellan fläktbladen. Säkerheten är alltså viktig och här bidrog ebm-papst med viktig kunskap och input. En annan viktig del av projektet var att designa ett gränssnitt mellan spelet och fläktlösningen. Spelet behövde kommunicera med fläkten så att tävlingshastigheten omvandlades till en styrsignal för fläkten, säger Glenn Jarret, vd för Austella, i ett pressmeddelande.

Redan i dag finns en VR-simulator som använder sig av ebm-papst fläktar. Den har tagits fram vid Zürich University of Arts och låter användaren uppleva hur det är att vara en fågel som flyger över ett landskap. med vinden susande runt sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11