23948sdkhjf

Varningsflaggorna – importchefsindex lägsta sedan börskraschen 2008

Swedbank/Silfs inköpschefsindex för september visar på det kraftigaste fallet sedan finanskrisen 2008, vilket tyder på en oro hos den svenska industrin.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf, där en panel med inköpschefer varje månad får svara på frågor.

I septembers mätning faller index 5,5 procentenheter till 46,3, från nedreviderade 51,8 i augusti. Ett indextal under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Fordonssektorn och pappersindustrin är utsatta. Jag tror AB Volvo med vd Martin Lundstedt för en gångs skull kan tvingas redovisa svaga siffror. Både Volvo och Scania, det vill säga Traton, har gått mycket bra än så länge i år. Det här kvartalet kan innebära nedskruvade prognoser, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, till Svenska Dagbladet.

Enligt honom kan rekordfallet i indexet även tyda på mörka utsikter för bolag som BillerudKorsnäs och Stora Enso.

Konjunkturen för pappersindustrin viker. Det såg vi tecken på redan i somras och jag tror att det kan förstärkas nu, säger han.

Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, är däremot mer positivt inställd.

De sämre tiderna är redan till viss del inbakade i aktiekurserna. Det vill säga även om Volvo, Sandvik och Trelleborg tvingas justera ner sina prognoser behöver det inte per automatik innebära branta kursfall, säger Mattias Isakson till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063