23948sdkhjf

Tusentals ingenjörsjobb står på spel

Fler än 30 000 ingenjörer behöver vidareutbildas de kommande åren. Detta för att klara omställningen till eldrivna och självkörande fordon. Det rapporterar Ekot. 

Bilindustrins omställning till eldrivna, uppkopplade och självkörande fordon kommer att ställa krav på att industrins ingenjörer vidareutbildas, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Totalt handlar det om 30 000 ingenjörer som på något sätt är kopplade till den svenska bilindustrin som kommer att behöva utbildning.

– Det är inte helt lätt, för att det handlar om att skapa vissa utbildningsformer som tidigare inte funnits i det svenska utbildningssystemet, säger Hans Fogelberg som är regionutvecklare på Västra Götalandsregionen till Ekot.

Nu pågår bland annat ett utbildningssamarbete för att försöka skapa en form av "löpande bands-utbildning" med olika korta utbildningar inom exempelvis elektrifiering. Där är det tänkt att man ska kunna gå en utbildning, samtidigt som man fortfarande jobbar på ett företag.

– Det måste ske under den tiden som de här personerna fortfarande är nyckelpersoner i tillverkningen och utvecklingen. De har inte så mycket tid att lägga på detta, säger Hans Fogelberg till Ekot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

2.085