23948sdkhjf

Får stöd för forskning om additiv tillverkning 

Nya verktygskoncept ska förverkligas, med hjälp av forskning som ska göras om additiv tillverkning av varmformningsverktyg. 

FAMTool är ett av de sex nya projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material som beviljats stöd av Vinnova. 

Projektet har som mål att utveckla additiv tillverkade varmformningsverktyg med så kallade funktionaliserade ytor, det vill säga ytor som har andra egenskaper gällande kemisksammansättning, mekaniska egenskaper med mera, jämfört med grundmaterialet i verktyget. 

– Projektet kommer att bidra till att utveckla industriella tillämpningar för additiv tillverkning av varmformningsverktyg. Jag ser också framför mig en viktig kunskapsöverföring till intressenter inom industrin gällande utformning och optimering av varmformningsverktyg tillverkade genom additiv tillverkning med optimerade mekaniska och tribologiska egenskaper samt metodik för ytpreparering och modifiering av verktygsmaterial. Jag ser fram emot ett nära samarbete med två stora partners och genom detta kunna bidra till kunskapsutvecklingen inom det mycket spännande och expansiva området additiv tillverkning, säger Jens Hardell, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet och ledare för projektet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126