23948sdkhjf

Så ska 3D-printat stål ersätta klassiskt 

Om 3D-printat stål någonsin ska kunna ersätta det traditionellt tillverkade så krävs mer forskning. Det menar de ansvariga bakom projektet Samco, som ska undersöka spänningspåverkan och korrosionsegenskaper hos 3D-printade material. 

Det är i dag i princip helt okänt hur additivt tillverkat stål reagerar i krävande miljöer. Något forskningsprojektet Samco avser att ändra på. 

 Samco initierades från behovet att öka förståelsen hur additivt tillverkade rostfria stål beter sig i miljöer där det finns risk för spänningskorrosion. Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, vilket resulterade i ett konsortium med deltagare från pulvertillverkare till slutanvändare. Vi ser verkligen fram emot att få reda ut frågan i nära samarbete med våra kunniga projektpartners, säger Sara Munktell, forskare på Swerim samt projektledare för Samco. 

Projektet har beviljats 3,9 miljoner kronor i stöd från Vinnova, och har en total budget på 8,7 miljoner kronor. 

Forskningsresultat ska förhoppningsvis leda till rekommendationer om produktförbättringar i den additiva tillverkningens värdekedja, med betoning på restspänningsbildning vid additiv tillverkning, vad detta har för påverkan på spänningskorrosion och hur efterbehandlingsmetoder kan ta bort eller minska restspänning från tillverkningsprocessen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093