23948sdkhjf

Forskning: Stora tidsvinster med 3D-printade maskindelar 

Forskning från Örebro Universitet visar på stora fördelar med att 3D-printa verktyg i tillverkningsindustrin. “Det är enorma kostnadsreduktioner”, säger Nader Asnafi, professor i maskinteknik vid Örebro universitet. 

I ett forskningsprojekt vid Örebro universitet har man testat att ersätta metallverktygen som Ikea använder för att formspruta plastdelar till sina soffor med verktyg skapade av 3D-printers. 

Metoden gör att kylkanalerna som behövs i metalldelarna kan skapas på sätt som inte är möjliga med traditionella metoder. Det har lett till både stora tidsvinster och sänkt förbrukning av kylvatten. 

– Varje sekunds cykelreduktion motsvarar tio miljoner kronor per år, säger professor Nader Asnafi. 

Även Volvo Cars och Uddeholm har varit delaktiga i projektet. 

– Vi är mycket nöjda. Arbetet har en hög vetenskaplig nivå samtidigt som det ger konkreta svar på några av de industriella frågorna, säger Petter Damm, vice vd med ansvar för forskning och utveckling på Uddeholm. 

Man hoppas också att forskningsprojektet nu kommer kunna vara ett bevis på att arbetsmetoden är ett pålitligt och användbart arbetssätt. 

– Tack vare det här projektet kan vi nu visa på ett konkret exempel på hur ett 3D-printat verktyg i Uddeholm AM Corrax förbättrar komponentkvaliteten, reducerar ledtiden och kostnaderna på ett signifikant sätt samt förbättrar hållbarheten, säger Petter Damm. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109