23948sdkhjf

Studie: Dåligt med säkerhetsutbildningar för hantverkare 

En majoritet av svenska hantverkare uppger att de sällan eller aldrig har säkerhetsutbildningar på jobbet. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Bosch. 

Av de 134 deltagarna i undersökningen uppgav 73 procent att de sällan eller aldrig genomför säkerhetsutbildningar, och 23 procent av dem upplevde det som otillräckligt. 

– Att säkerhetskraven inte efterföljs är troligen en följd av den bristande säkerhetsutbildningen på arbetsplatsen, något som är mycket bekymmersamt. För oss är det oerhört viktigt att mer tid och engagemang läggs på att skapa säkrare arbetsförhållanden för professionella hantverkare. Därför utvecklar vi ständigt säkerhetsfunktionerna i våra verktyg för att minimera risker och förebygga olyckor, säger Henk Becker, vd för Robert Bosch Power Tools. 

Den mest väsentliga säkerhetsåtgärden ansågs vara kroppsnära skyddsutrustning som hörselskydd och kläder, vilket 80 procent uppgav som viktigast. På andra plats kom verktyg med inbyggda säkerhetsfunktioner. 

Hantverkarna fick också ange vilka inbyggda säkerhetsfunktioner i verktyg de ansåg vara viktigast. Populärast vad vibrationsdämpning, 29 procent, och automatisk stoppfunktion, 22 procent. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polestar vill till Göteborg – och dubblera personalstyrkan
Automatiserad produktion: ”Ett måste för att vara konkurrenskraftig”
Nya kurser i elektroteknik: ska matcha industrins behov
Produktionsdagen: Hur attraherar vi generation Z?
Northvolts vd kan utses till världens främsta entreprenör
Nytt forskningsprojekt ska säkra framtidens komponenter

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079