23948sdkhjf

SKF tecknar avtal med Boliden

Avdelning Kross och Infrakt i Bolidens koppargruva Aitik har tecknat ett femårsavtal med SKF.

Avtalet innehåller hårdvara och övervakning som ett led i den fortsatta digitaliseringen av befintligt övervakningssystem.

– Vi var i ett vägskäl där vi antingen fick riva ner hela systemet och bygga nytt eller gå vidare med en ny leverantör. Vi valde att gå vidare med SKF, säger Thomas Sundqvist, avdelningschef på Kross och Infrakt i Aitikgruvan, enligt ett pressmeddelande.

Sedan en tid tillbaka har avdelningen Kross och Infrakt i Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare digitaliserats med ett online-system för att få bättre kontroll på driften.

Drygt 500 sensorer har levererat driftdata från tre krossanläggningar och en totallängd av bandtransportörer på sju kilometer transportband som fraktar malmen till anrikningsverket.

Men systemet har inte gett den förväntade effekten.

För drygt ett halvår sedan tog man beslutet att byta leverantör och ta in SKF för att komma vidare med sitt online-system.

– Vi använde oss redan av SKF i Boliden och hade bra erfarenhet, dessutom visste vi att SKF ligger i framkant vad gäller online-system.

Läs också: SKF:s nya sensorer för tunga industrier

Parterna har tecknat ett femårsavtal som innehåller både hårdvara och övervakning.

Installationen gick rekordsnabbt, på tre veckor bytte SKF ut delar av hela mätsystemet med cirka 550 givare, kablage och hela online-systemet.

Successivt har olika delar tagits i drift och i slutet av oktober var systemet klart.

Läs också: SKF gör en affär med Brasiliens största stålproducent

Övervakningen sker på SKF:s REP-center i Gällivare, där man följer datan från sensorerna och söker avvikelser.

I grunden fungerar systemet på samma sätt som tidigare och givarna sitter på samma ställe.

Men med produkter och vibrationsanalyser från SKF har man skapat en helhet och därmed förutsättningen för att komma vidare med förbättringar.

– I dag har bruset försvunnit och vi mäter som vi borde göra. Känslan är att vi har startat om, men med helt nya förutsättningar, säger Thomas Sundqvist.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079