23948sdkhjf

Verkstadsbranschen i förändring 

SFVF, Sveriges fordonsverkstäders förening, menar att fordonsverkstäderna står inför stora föräändringar, när självkörande fordon, ökad digitalisering, ständig uppkoppling och andra förändringar av arbetsmetoder sprids. Därför startar de nu projektet ”Framtidens fordonsverkstäder.” 

Den ökade digitaliseringen och stora förändringen i arbetsmetoder som synts i industrin och verkstadsbranschen under en tid påverkar även de traditionella fordonsverkstäderna, menar SVFF. Därför lanserar de nu ett projekt för att förändra kompetensförsörjningen. 

– Bakgrunden är att fordonsverkstäderna står inför ett omfattande omställningsarbete. Med en förändring av fordonsparken, ökad digitalisering, ständig uppkoppling, självkörande fordon och andra pågående utvecklingsförändringar ställs nya kunskapskrav på personalen på verkstäderna, säger Bo Ericsson, vd på SFVF. 

Nya yrken har uppstått inom verkstadsbranschen, och de traditionella utbildningarna inom fordonsbranschen har svårt att hänga med. 

– Samtidigt har de traditionella utbildningarna inom fordonsbranschen i allt ökad utsträckning svårt att möta kompetensbehoven, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. 

Projektet ska i första hand arbeta med att informera om vilka yrken som finns, i ett försök att bredda rekryteringsbasen. Särskilda försök att nå nyanlända och kvinnor ska också göras, skriver SFVF i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094