23948sdkhjf

Låter laddaren komma till elbilen

Nu kan du snart sluta leta laddstation för din elbil. Volkswagen group components har utvecklat en mobil laddrobot som tar hand om alltihop – den kör till och med fram till den bil som ska laddas.

Laddroboten startats via en app eller Car-to-x-kommunikation. Den tar sig på egen hand fram till den bil som ska laddas och börjar kommunicera med den. Roboten sköter hela laddningsprocessen – från att öppna locket till ladduttaget, ansluta laddkabeln och att koppla ur den igen efter slutfört uppdrag.

Roboten drar på ett släp med en mobil energilagringsenhet som den kopplar till bilen. Sedan laddas elbilsbatteriet med elektricitet från den mobila energilagringsenheten som stannar kvar vid bilen under hela laddningen medan roboten ser till att även andra bilar blir laddade på motsvarande sätt. När laddningen av en bil är klar hämtar roboten upp energilagringsenheten och kör tillbaka den till sin laddstation.

− Eftersom vi tar laddinfrastrukturen till bilen, och inte tvärtom, kommer den mobila laddroboten att revolutionera elbilsladdning på ställen som parkeringsplatser och parkeringshus. På det här sättet kan vi elektrifiera så gott som alla parkeringsplatser, utan att några komplicerade och individuella infrastrukturåtgärder behöver vidtas, säger Mark Möller, utvecklingschef på Volkswagen group components.

För företag som driver flera parkeringsanläggningar är detta ett snabbt och enkelt sätt att erbjuda laddning på samtliga P-platser.

− Den här lösningen har en enorm ekonomisk potential. Både nödvändiga byggarbeten och kostnaden för montering av laddinfrastrukturen kan minskas avsevärt om man istället använder robotar, förklarar Mark Möller.

Robotens kompakta mått gör att den passar perfekt på trånga parkeringsplatser som saknar laddinfrastruktur, till exempel i underjordiska parkeringsanläggningar.

− Med vår lösning slipper man också problemet med att en bil som står på laddning blockerar andra från att laddas. Man parkerar helt enkelt sin bil på vanligt sätt. Resten kan man lämna till vår elektroniska hjälpreda, tillägger Mark Möller.

Den mobila laddroboten ger oss en inblick i en framtida laddinfrastruktur. Något datum för när laddroboten ska lanseras på marknaden är ännu inte fastställt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11