23948sdkhjf

Legotillverkaren Hanza avvecklar produktionsenhet

Hanza har beslutat att enheten i Ma’anshan, Kina, ska avvecklas samtidigt som verksamheten i Suzhou, Kina, kommer att breddas i ett nära kundsamarbete.

Avvecklingen bedöms kosta cirka 3 miljoner kronor, vilket kommer att belasta resultatet i det fjärde kvartalet 2019.

Företagets tidigare finansiella bedömning kvarstår emellertid trots detta beslut.

Hanza aviserade i höstas att verksamheten i Kina kommer att anpassas, då företaget ser ett breddat kundbehov i och med expansionen till den tyska marknaden.

Företaget har nu kommit överens med en av koncernens större tyska kunder om att flytta viss tillverkning från Tyskland till Hanzas fabrik i Suzhou, Kina.

Avvecklingskostnaderna är huvudsakligen nedskrivningar av tillgångar och därmed inte kassaflödespåverkande.

Verksamheten i Ma’anshan har påverkat koncernens resultat negativt under 2019 och avvecklingen av Ma’anshan respektive utvecklingen av Suzhou bedöms påverka koncernens lönsamhet positivt.

Ma’anshan ingår i Segment Övriga Världen, vilken uppvisade en marginal om 2,4 procent för det tredje kvartalet 2019.

Koncernens tidigare bedömning om en svagt positiv marginal för segment Övriga Världen under perioden andra halvåret 2019 kvarstår, trots den kostnad av engångskaraktär som detta beslut innebär.

Segment Norden påverkas endast marginellt av anpassningen av verksamheten i Kina. Segmentet bedöms i likhet med tidigare att uppnå en marginal som överstiger sex procent under perioden andra halvåret 2019.

Även bedömningen för Hanza-koncernen som helhet kvarstår, det vill säga, lönsamheten bedöms öka under inledningen av år 2020 i och med att olika utvecklingsprojekt i koncernen avslutas.

Hanza moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Genom att samla olika tillverkningsteknologier lokalt skapar de kortare ledtider, mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt sina kunder.

Företaget grundades 2008 och omsätter idag 2,3 miljarder kronor med verksamheter i Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.

Bland kunderna finns bolag som ABB, Epiroc, Getinge, Oerlikon, Saab och Siemens.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094