23948sdkhjf

Så många färre industrijobb i Stockholm 

Antalet sysselsatta inom tillverkningsindustrin i Stockholms län har sedan år 2007 minskat med närmare 19 000, men länet är fortfarande det näst största för arbete inom tillverkningsindustri i landet, efter Västra Götaland. Det framgår av en ny rapport. 

Rapporten ”Tillverkningsindustrin i Stockholms län” är en fördjupning om tillverkningsindustrin och är en del av en kommande större näringslivsanalys för Stockholms län. 

– Rapporten ger ett viktigt underlag i arbetet med att stärka förutsättningarna för Stockholm och Mälardalen som industriregion. Detta är också ett av flera viktiga teman i den näringslivs- och tillväxtstrategi för Stockholmsregionen som Region Stockholm nu tar fram i samverkan med bland annat aktörer i näringslivet och kommunerna, säger Gustav Hemming (C), Tillväxt- och Samhällsplaneringsregionråd. 

Även i andra delar av landet har tillverkningsindustrin minskat sedan 2007. Enligt rapporten är det dels en effekt av att produktivitetstillväxten är stark inom tillverkningsindustrin till följd av automatisering men också en effekt av att tjänsteinnehållet inom tillverkningsindustrin över tid har ökat vilket lett till att det skett en förskjutning av hur företag identifieras, från varu- till tjänsteproducerande företag. 

Enligt rapporten så uppgår sysselsättningsmultiplikatorn för tillverkningsindustrin i Stockholms län till 1,65. Det innebär att för varje arbetstillfälle som skapas inom tillverkningsindustrin tillkommer ytterligare 0,65 arbetstillfällen inom andra branscher i länet. 

– Den nya rapporten visar tydligt hur ett arbetstillfälle skapar ett annat. Att Stockholmsregionen, och specifikt Södertälje, i dag har fler anställda inom tillverkningsindustrin än 2007 är positivt för länets tillväxt, integration och utvecklingsmöjligheter. Nu gäller det att vi fortsätter den positiva trenden genom att locka fler människor till industrisektorn, där vi måste få en mer jämlik fördelning mellan kvinnor och män samt göra det lättare för nyanlända och folk som är långt ifrån arbetsmarknaden att söka sig till industrisektorn, säger Gustav Hemming. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125