23948sdkhjf

Sämre omsättning för Gränges – ”Ett utmanande år”

Gränges presenterade ett svagt avslut på 2019, och året i helhet gav både minskad försäljningsvolym och minskad nettoomsättning. 

– Det fjärde kvartalet avslutade ett utmanande år för Gränges där de svaga marknadsförutsättningar som rådde under årets första tre kvartal fortsatte. Lägre efterfrågan från slutkundsmarknader i kombination med fortsatta lagerreduktioner i Europa och Amerika resulterade i att försäljningsvolymen minskade, skriver vd Johan Menckel i en kommentar. 

För helåret 2019 minskade försäljningen med sju procent till 347 kton och det justerade rörelseresultatet minskade till 866 miljoner kronor. 

– Positivt var att kassagenereringen var mycket stark under året med en cash conversion om 121 procent och ett justerat kassaflöde före finansieringsverksamheten på 1 048 miljoner kronor, säger Johan Menckel. 

Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen, från 3,20 kronor per aktie till 3,40 kronor. 

– Blickar vi in i 2020 kommer vi att fortsätta arbeta aktivt med innovation, effektivitetsförbättringar och ett mer hållbart kunderbjudande, vilket innefattar ett ökat fokus på produktutveckling för eldrivna fordon. Efterfrågan på avancerade värmeväxlarmaterial för elfordon förväntas öka avsevärt under kommande år, i takt med att fler fordonstillverkare väljer vätskebaserade batterikylningslösningar, säger Johan Menckel. 

What do you want to do ?
New mailCopy
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156