23948sdkhjf

Platserna som lockar tillverkningsindustrin 

Platser med smarta kommunikationer och bra estetik, det lockar industribolagen. Det enligt en ny rapport från Tillväxtverket. 

Goda kommunikationer, bra tillgång till resurser är enligt rapporten ”Platsens betydelse för industrin viktigt för industribolagen. Men även något annat, som blir viktigare och viktigare i samband med att hållbarhet och cirkulära tillvägagångsätt vinner popularitet.  

– Förutom resurser som är starkt kopplade till själva industrin, dyker den attraktiva platsen upp som en viktig dimension. Där spelar vacker natur, ett rikt kulturliv och bra skolor stor roll för att industrin ska locka den arbetskraft den vill ha, säger Daniel Fahlander, koordinator på Tillväxtverket. 

För att bli attraktiv för framtidens industri, ser rapporten att kommuner, regionerna och staten har viktiga uppgifter att arbeta med. 

– Några av råden till kommunerna är, förutom att satsa på attraktiva miljöer, att ha en smidig bygglovsprocess. Det lockar till sig företag liksom att det finns reserver av byggklar mark nära kommunikationer, säger Olof Billebo, handläggare på Tillväxtverket. 

Enligt rapporten efterfrågar industriföretagen i allt högre grad platser som erbjuder goda förutsättningar för en hållbar produktion. 

Svenska kommuner har flera trumfkort i kampen om industrietableringar när efterfrågan cirkulära affärsmodeller och förnyelsebar energi ökar. Sveriges elmix är endast till 1,3 procent fossil – lägst i EU27,” står det i rapporten. 

Vad industriföretagen vill ha, enligt enkätstudier gjorda av Business Sweden och Industrirådet: 

  • Närhet till etablerade strukturer, (anläggningar, arbetskraft) etc. Företagen är ovilliga att omlokalisera fungerande tillverkning. 
  • Närhet till marknader, (kund, leverantörer) – låga transportkostnader. 
  • Välfungerande samverkan mellan ledning och arbetstagare. 
  • Flexibel produktion, – kapacitet till snabba förändringar av antalet tillsvidareanställda, möjlighet att hyra in personal och göra tidsbegränsade anställningar. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078