23948sdkhjf

ABB flaggar för motvind 

ABB presenterade under onsdagen sitt resultat för 2019, och bolaget flaggar för att flera områden av marknaden, till exempel bilindustrin, maskinkonstruktion och konventionell kraftproduktion, uppvisar tecken på motvind. 

ABB redovisade en nettovinst 1 439 miljoner dollar, 34 procent lägre än föregående år. Bolaget fick order på 28,6 miljarder dollar, en ökning på en procent. 

Som ett led i att förbereda sig för en försiktigare marknad avyttrades affärsområdet Power Grids. 

– ABB lämnar motståndskraftiga resultat 2019 med tanke på de utmanande förhållandena på marknaden och en omfattande transformering. Våra intäkter och vår rörelsemarginal förbättrades båda något. Avyttringen av Power Grids följer tidsplanen och vi börjar tydligt se de positiva effekterna av implementeringen av vår nya verksamhetsmodell och den nya kulturen, säger Peter Voser, ordförande och koncernchef för ABB fram till den 1 mars då Björn Rosengren tar över. 

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 0,80 CHF per aktie. 

– Vi har åtagit oss att ge en attraktiv avkastning till aktieägarna, något som ytterligare stärks av att vi börjar med aktieåterköp med nettobehållningen från Power Grids-transaktionen senare i år, säger Peter Voser. 

Angående det internationella klimatet och dess påverkan skriver ABB i rapporten: 

”Makroekonomiska indikatorer tyder på en svagare tillväxt i Europa och USA medan Kinas stabiliserande trend kan komma att påverkas av coronavirusets utbrott. Den globala ekonomin förblir påverkad av geopolitiska osäkerheter och förväntas generellt sett bibehålla en liknande tillväxttrend som 2019.” 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125