23948sdkhjf

Brutala siffror – vi måste tänka om vid rekrytering

Svenska arbetsgivare upplever att de har svårt att hitta personal. Situationen är värst för storföretagen där hela 89 procent har svårt att rekrytera.

Det visar nya siffror från ManpowerGroups globala kompetensbristundersökning Talent Shortage. Det är de högsta siffrorna i undersökningens historia.

– Det här är brutala siffror för svensk arbetsmarknad. Nu måste vi se åtgärder för att utveckla Sveriges arbetskraft. Vi kan inte ha en situation där vi går mot en ökad arbetslöshet samtidigt som arbetsgivare inte kan anställa rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige och fortsätter:

– Sverige står inför den mest omfattande kompetensbristen i undersökningens historia och vi är också ett av de länder där kompetensbristen ökat mest globalt sett. I detta läge är det nödvändigt för arbetsgivare att ha en nytänkande kompetensförsörjningsstrategi och för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både på kort och lång sikt.

– I takt med digitaliseringen så förändras även yrkesrollerna och det blir svårare att hitta rätt kandidater, som oftast är de med rätt kombination av tekniska kunskaper och personliga egenskaper. För att hålla sig anställningsbar gäller det att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och skaffa sig de kunskaper som efterfrågas, säger Elisabeth Wennström, Operativ Direktör på Manpower.

Tidigare undersökningar pekar på att de främsta anledningarna till kompetensbristen är en avsaknad av konkreta yrkeskunskaper, otillräcklig erfarenhet samt ett bristfälligt antal sökande.

– Vi menar att många arbetsgivare måste tänka nytt kring sin rekrytering. Genom att fokusera mer på personlig lämplighet än tidigare meriter och att leta efter personer med viljan och förmågan att lära sig nytt. I detta läge krävs att fler företag är villiga att rekrytera med öppet sinne och att investera i kompetensutveckling av både nuvarande och nya medarbetare, säger Elisabeth Wennström.

Högst upp i toppen bland bristyrken i Sverige återfinns elektriker, svetsare och mekaniker. I topp tio hittar vi även brist på tekniker, operatörer och produktionspersonal inom tillverkningsindustrin, ingenjörer och experter inom cybersäkerhet.

ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med 44 000 arbetsgivare i 43 länder. I Sverige har 1 000 intervjuer genomförts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078