23948sdkhjf

Tänder ljuset hos verkstaden – sänker förbrukningen 

Mönsterås verkstad behövde uppgradera belysningen i verksamhetens lokaler, och valet föll på en LED-produkt som både ökade ljuset och sänkte energiförbrukningen.  

Mönsterås verkstad är indelad i mekverkstad och plåtverkstad, och belystes tidigare av konventionella lysrörsarmaturer till en installerad effekt av 23kW. Den gamla belysningen var energikrävande och ljusnivån i lokalerna behövde höjas. 

Valet föll då på den europatillverkade LED-limpan från Energisystem. Armaturen och Energisystems projektering konkurrensutsattes innan beslutet togs, och belysningen har installerats av Södra Cell. 

– LED-limpan var något dyrare i inköp än konkurrerande förslag men eftersom den är smidigare att installera blir det lägre montagekostnader. Dessutom klarar LED-limpan av den här tuffa miljön. Jag tycker att vi gjorde rätt val, säger Stefan Gamberg, initiativtagare till projektet hos Södra Cell. 

Efter installationen var det till en början ovant för verksamheten, men den installerade effekten halverades och ljusnivåerna möter nu verksamhetens krav. 

– Efter en stund märkte de att det var betydligt mindre skuggor och bättre belysning på arbetsbänkar. Det är mycket bättre nu och det är alla överens om, säger Stefan Gamberg. 

Energisystem besökte anläggningen för uppföljning och ljusmätning, och för att kontrollera de beräkningar man gjort i förväg. 

– Beräkningarna Energisystem gjort stämde. Innan fanns delar som var väldigt dåligt belysta, det är en jätteskillnad, säger Stefan Gamberg. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141