23948sdkhjf

Ny forskning för kompetens inom skärverktyg

Efter 17 år på Seco Tools antog Adnan Agic utmaningen att börja forska om skärverktyg. Han har främst studerat hur skäreggsgeometri inverkar på skärkrafter och vibrationer som uppstår vid inträdesfasen, alltså när verktyget går in i arbetsmaterialet.

Det är ett välkänt faktum inom tillverkningsindustrin att kraftiga stötar, stora skärkrafter och vibrationer kan skada både skärverktyg och arbetsstycke i intermittent bearbetning då verktyget går snabbt in i och ut ur arbetsmaterialet. Den här typen av skador kan orsaka mycket kostsamma produktionsstopp. Adnan Agic berättar att produktiviteten kan öka väsentligt genom att optimera den delen av produktionsprocessen.

Jag har fokuserat på inträdesfasen och undersökt hur man optimerar processen så att den blir säker och tillförlitlig. Det är många parametrar som samverkar, men framförallt är det skäreggsgeometri och skärdata som har betydande inverkan på slutresultatet. Parallellt har jag även studerat vad som är viktigt att ta hänsyn till i designarbetet, säger Agic som disputerade på Högskolan Väst.

I sin forskning har Adnan valt att främst arbeta med experimentella mätningar, modellering och teoretisk analys av insamlade data.

Mätningarna har gett mig stora mängder data som ligger till grund för analysarbetet. Det har resulterat i ny kunskap och metodik för hur man upptäcker kritiska moment i processen och framförallt hur man säkerställer att problemen undviks.

Agics slutsatser från forskningen ger viktiga insikter och generella riktlinjer för hur man förbättrar skärverktyg, hur man optimerar produktionsprocessen och vilka skärdata som är relevanta.

Det här är värdefulla kunskaper för oss som utvecklar skärverktyg. Förutom att vi kan ta fram bättre produkter, kan vi också utveckla en smartare metodik för vår produktutveckling. Vi kan också ha nytta av forskningsresultaten när vi tar fram nya affärskoncept, säger Agic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094