23948sdkhjf

Så många skadas i industrin - varje dag

Varje dag skadar sig drygt 20 industriarbetare på sin arbetsplats. Det handlar om allt från fall- och skärolyckor till allvarliga olyckor som ger men för livet, och ungefär en tredjedel av olyckorna är allvarliga med långa sjukskrivningar som följd.

I fjol rapporterades det in 5 651 olyckor som lett till sjukskrivning inom tillverkningsindustrin. Totalt arbetar drygt en halv miljon personer inom tillverkningsindustrin, vilket gör den till en av våra största branscher. Att en procent av de som arbetar inom industrin råkar ut för olyckor, gör även branschen till en av de mest olycksdrabbade.

Conny Lundberg, ombud på IF Metall, menar att mörkertalet över antalet olyckor är stort och att uppskattningsvis bara en av fem olyckor anmäls.

– Dessutom sker det dagligen incidenter som hade kunnat utvecklas till en olycka. Vi uppskattar att det sker ungefär fem gånger så många incidenter som olyckor varje dag, säger han.

Framför allt handlar olyckorna om fallolyckor från låg höjd, skador med fordon inblandade eller halk- och snubbelolyckor. Skärolyckor är också vanligt förekommande. Anledningarna till att olyckorna inträffar är ofta det höga tempot och en alltför tight bemanning. Bara ungefär var fjärde industriarbetare använder dessutom skyddsutrustning regelbundet och många är osäkra på om de använder den rätt, enligt en rapport från Skydda.

– Säkerhetsarbetet måste finnas med hela vägen från ledning och ner i organisationen. Där det inte fungerar handlar det ofta om att man inte samverkar med varandra och inte säger stopp när man ser något som utgör en risk. Vi måste börja tänka mer som vi gör inom familjen, bry oss om varandra och ta ansvar för varandra. Dessutom måste vi bli bättre på att rapportera in tillbud, eftersom det är av dem vi lär oss och det som gör att vi hinner sätta stopp innan en olycka faktiskt inträffar, säger Conny Lundberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078