23948sdkhjf

Coronakris blir fordonskris – nu stoppas produktionerna UPPDATERAD

På grund av coronaviruset väljer nu flera stora fordonstillverkare att stoppa sin produktion på flera av dess anläggningar. Bland annat Volkswagen, Ford, Renault, och Fiat.

Och nu gör Volvo Lastvagnar detsamma vid fabriken i svenska Tuve, till följd av produktionsstörningar runt om i världen. Fabriken kommer att hållas stängd i minst 15 dagar med start den 23 mars.

Fords fabriker i Köln och Saarlouis i Tyskland, tillsammans med Craiova-anläggningen i Rumänien, kommer tillfälligt att stoppa all produktion från och med torsdag den 19 mars. Fords monterings- och motoranläggning i Valencia i Spanien har redan tillfälligt stoppat produktionen från och med igår måndag den 16 mars, efter att tre av fabriksarbetarna bekräftades med coronavirus under helgen.

Det tillfälliga produktionsstoppet förväntas pågå i ett antal veckor beroende på den pandemiska situationen, nationella restriktioner, leverantörsbegränsningar och återförsäljarbehov.

Även Volkswagen stoppar på torsdagen gradvis produktionen vid sina europeiska fabriker, bland annat flera i Tyskland, men även fabriker i Spanien och Portugal. Till att börja med förväntas produktionen stoppas i två veckor.

– Spridningen av coronaviruset i Europa har en alltmer negativ inverkan på efterfrågan. Samtidigt blir det allt svårare att förse våra anläggningar med outsourcade komponenter. Av den anledningen har vi beslutat att avbryta produktionen på ett koordinerat sätt på torsdagen, säger Ralf Brandstätter, COO för Volkswagen.

Enligt Reuters stoppar även Fiat sin produktion på de flesta av anläggningarna i Europa under två veckor, för att skydda sin personal och anpassa sig efter en minskad efterfrågan.

Dessutom stänger Renault sin industriverksamhet i Frankrike. Och PSA, som äger bland annat Peugeot och Opel, stänger sina fabriker till den 27e mars. Detta rapporterar Reuters.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125