23948sdkhjf

Industrin rustar för tvärnit - krispaketet räcker inte

Företagen inom industrin förbereder sig för permitteringar och räknar med att produktionen kommer att tvärnita inom någon eller några veckor. Försäljningen har dykt och bolagen är oroade för kostnaderna.

Många oroliga företag vänder sig till Sinf för att få hjälp av våra jurister. De måste agera nu för att minimera uppsägningar och varsel, menar Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf.

Det finns en stor beslutsamhet och ett stort engagemang hos företagen. En del av företagen flyger just nu in material från till exempel Kina för att försöka hålla uppe produktionen, då båttrafiken inte fungerar. Företagen letar kreativa lösningar och jobbar hårt för att hålla igång verksamheten och behålla personal.

Sanna Arnfjorden Wadström, vd Sinf
Foto: Sinf

– Nu börjar Kina öppna sina fabriker och dra igång produktionen igen, vilket är positivt för försörjningen av komponenter till svensk industri. Men nu börjar problemen här hemma, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

En samlad bedömning är att de små och medelstora företagen kommer få stora utmaningar inom någon eller några få veckor.

– Regeringens krispaket med ett lån på tre betalningsperioder eller månader är en bra start men innefattar en för kort period. Samma sak när det gäller att staten föreslås betala sjuklönen i april och maj. Företagarna kommer ha stora kostnader innan och sannolikt även längre fram. Perioderna behöver börja nu samt förlängas, fortsätter Sanna Arnfjorden Wadström.

Även pågående kollektivavtalsrörelse är en stor utmaning. Att samtala kring löneökningar i detta läge är svårhanterat. Eventuellt kommer avtalsförhandlingarna att skjutas upp. Detta är något som Sinf välkomnar, då situationen är väldigt oklar och företagen behöver fokusera på att rädda personal och verksamhet.

- Vi får räkna med att företagen inte kommer ha en orderstock som närmar sig nivåerna innan krisen under en väldigt lång tid framöver. I och med börsoron och utifrån signaler från industrin måste stödinsatserna förlängas så att företagen får tid att resa sig, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093