23948sdkhjf

Volvo Cars stoppar produktionen i hela Sverige UPPDATERAD

Från och med nästa vecka stoppar Volvo Cars all sin produktion i Sverige, och 25 000 anställda berörs. Fabrikerna kommer att hållas stängda fram till den 14:e april.

Förutom att produktionerna stängs kommer även Volvo Cars medarbetare att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning. Det är alltså både anställda i fabriker och kontorsanställda som kommer att beröras av nedstängningarna. Det rör sig runt 25 000 anställda.

Läs också: SEAT får ny vd

Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, berättar för Verkstäderna att det egentligen inte är brist på delar eller liknande, som är grunden till att företaget beslutat att stoppa sina produktioner.

– Det handlar om att vi vill se till våra medarbetares bästa. Det är bra för oss att ta drastiska åtgärder inom kontrollerande former, och det gör vi nu genom att låta vår personal vara hemma och ta hand om sin familj och sin egen hälsa, säger Stefan.

Trots stoppen kommer det inte ske några varsel.

Hela det här upplägget bygger på att vi använder oss av regeringens stödpaket. Vi ser väldigt positivt på att man gick ut med så snabbt, och det är ju det som möjliggör att vi kan behålla vår personal, justera arbetstider och ändå få minimerad effekt på personalens flöde, berättar Stefan vidare.

Läs också: Volvo utökar samarbetet med RISE

Alla som jobbar i produktionen är hemsända till 100 procent, och de som jobbar på kontoren får jobba på 40 procent reducerad tid.

Vi ser att vi kommer bli påverkade av detta en tid framöver, men det är svårt att säga hur mycket av det som kommer kunna kompenseras för resten av året. Vi hoppas kunna komma tillbaka efter påsk och starta upp vår verksamhet igen, och därefter får vi utvärdera hur produktionen ska se ut framöver, säger Stefan.

Förutom Volvo Cars stopp i Sverige har de även gått ut med att de behövt stänga sin produktion i belgiska Gent. Även flera andra fordonstillverkare stänger sina produktioner runt om i Europa. Bland annat Scania levererade besked om produktionsstopp i Sverige redan i onsdags. Läs mer här.

Artikeln kan komma att uppdateras

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125