23948sdkhjf

Rekordår för Scania

2019 blev ett år av fortsatt tillväxt och med många rekord för Scania. Bland annat nådde fordonsleveranserna historiskt höga nivåer, och försäljningen av fordon drivna på alternativ till diesel ökade med 46 procent.

Under 2019 uppgick Scanias nettoomsättning till rekordhöga 152,4 miljarder kronor, en ökning med 11 procent jämfört med föregående år. Resultatet var det högsta någonsin på strax under 17,5 miljoner kronor vilket gav en rörelsemarginal på 11,5 procent.

Något som bidrog positivt var företagets högre fordons- och servicevolymer. Även serviceintäkterna ökade under 2019 med 9 procent till rekordhöga 28,9 miljarder. Financial Services redovisade ett rörelseresultat på 1 511 miljoner kronor, även det ett rekord för Scania.

2019 ökade även försäljningen av fordon som drivs på alternativ till diesel med 46 procent. Scanias vd, Henrik Henriksson berättar att biobränslen är helt avgörande för att företaget ska lyckas med övergången till ett fossilfritt transportsystem.

– Biobränslen finns här och nu, medan det tar lång tid för ny teknik att få den genomslagskraft som behövs för att väsentligt minska koldioxidutsläppen. Parallellt med att öka nyttjandet av biobränslen, behöver vi göra nödvändiga investeringar i ny teknik och infrastruktur för en successiv övergång till elektrifiering, skriver Henrik.

Hurvida företaget kommer påverkas av coronaviruset framåt i tiden är enligt Henrik inte möjlig att förutse. Men Scania följer utvecklingen på en daglig basis och håller en tät kontakt med sina kunder, leverantörer, fackliga representanter och andra partners, berättar Henrik.

Foto: Scania

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094