23948sdkhjf

Ny högskoleutbildning inom fordon

Fordonsindustrin står inför ett systemskifte med utveckling av eldrivna bilar, lastbilar, bussar och andra fordon. Därför erbjuder nu Högskolan Väst en ny utbildning - Elektroingenjör Fordon.

– Vi behöver fler ingenjörer för att växa i vår elektrifiering och det finns så mycket man kan jobba med inom fordon, säger Caroline Kjellin, solution Manager Electric Propulsion på Volvo Cars.

Utbildningen är ett resultat av de täta kontakter högskolan har med en mängd olika företag. Detta bidrar till skapa en utbildning som branschen efterfrågar.

– Många av lärarna har arbetat, eller arbetar, utanför högskolan. Detta ger en direkt koppling mellan högskolan och branschen, med projekt och examinationsuppgifter hämtade från företagens dagliga verksamhet, säger Boel Ekergård som är programansvarig på Högskolan Väst.

Alla fordonstillverkare har idag mycket ambitiösa planer för utveckling och tillverkning av elfordon. Det här programmet lägger en stabil grund inom produktion och distribuering av elenergi men har framförallt ett tydligt fokus på elektrisk framdrivning av fordon.

Boel berättar att teorin kopplas till praktik genom laborationer och studiebesök. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som oftast genomförs direkt på ett företag med problemställningar eller uppdrag de behöver hjälp med.

– Det stora generella behovet av elektroingenjörer gör att antalet examinerade ingenjörer med expertis inom fordon idag inte räcker till för att täcka branschens kompetensbehov. Hos oss får man en skräddarsydd utbildning för fordonsindustrin vilket gör att sannolikheten är stor att studenterna har en anställning klar redan innan examen, säger Boel.

Caroline Kjellin från Volvo Cars är glad över högskolans nya satsning med en specialinriktning.

– I den här utbildningen får studenten en direkt en koppling till en produkt – fordon – som gör att de tekniska ämnena ger lite mer och får lite mer betydelse som jag tror kan vara väldigt bra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.065