23948sdkhjf

Robottillverkarna vallfärdade till Köpenhamn för presentationen av OnRobot

ABB. Kuka. Universal Robots. Kawasaki. Yaskawa. Mitsubishi. Representanter från i stort sett alla robottillverkare var på plats när OnRobot presenterade sin senaste produkt.

Ett stort antal försäljningspartners från hela Nordeuropa hade valt att närvara när OnRobot bland annat avslöjade hur man kan automatisera poleringsprocessen på ett enkelt och snabbt sätt. Vid samma evenemang i Köpenhamn sade OnRobots vd Enrico Krog Iversen att robotföretaget nu utökar sin produktionskapacitet till en årlig global produktion på 100 000 stycken.

Framtidstron är stark hos det danska företaget OnRobot som nu utökar sin fabrik i Odense med 1 320 kvadratmeter, och även uppgraderar sina andra fabriker i bland annat Ungern. År 2020 kommer OnRobot att vara redo att producera 100 000 av sina produkter, vilket gör att robotar av alla fabrikat kan utföra många nya uppgifter.

Den globala industrins strävan efter att automatisera har nämligen inte minskat till följd av coronaepidemin.

– Tillverkningsindustrins leverantörskedjor är under förändring. Det här ställer högre krav på automatisering eftersom det måste löna sig att tillverka i länder med högre lönekostnader och lägre utbud av relevant arbetskraft. Det är därför vi på OnRobot utvecklar teknik som kan automatisera 80-85 procent av alla typiska uppgifter i en vanlig fabrik, berättade OnRobots vd Enrico Krog Iversen för ett antal nyckelpersoner från robotindustrin som deltog i det exklusiva eventet i Köpenhamn.

I år visar OnRobots försäljningskurvor på en tvåsiffrig tillväxttakt, och denna förväntas öka ytterligare i takt med att världen börjar återhämta sig efter Coronaepidemin. Produktportföljen innehåller nu 15 lösningar för flexibel automatisering med samarbetsrobotar av alla fabrikat.

Alla produkter måste ytbehandlas

Vikram Kumar, General Manager, ansvarig för OnRobots marknader i Skandinavien, Storbritannien och Östeuropa, presenterade vid eventet i Köpenhamn det senaste robotverktyget för att öka konkurrenskraften i branschen. Innovationen heter OnRobot Sander och kan automatisera ytbehandling av produkter såsom slipning och polering. Detta innebär även avsevärda arbetsmiljövinster inom ett område där medarbetarnas axlar och händer har fått utstå hård belastning under ett väldigt monotont arbete.

– Jag ser en enorm potential i en produkt som OnRobot Sander i nästan alla branscher. Alla produkter vi omger oss med har en yta, och de måste ha en snygg och väl genomarbetad finish innan de kan skickas iväg, sa Casper Hansen, CEO för Technicon, ett av de företag som säljer OnRobots robotutrustning till tillverkningsindustrin i Danmark.

Hos tillverkarna var responsen att den nya produkten tillmötesgår en automatiseringspotential som redan efterfrågas. Slipning och polering sker vanligtvis manuellt på de olika anläggningarna inom tillverkningsindustrin.

– Vi får redan nu många förfrågningar från tillverkare som vill automatisera sina poleringsprocesser, så för oss som robotleverantör är OnRobot Sander en ovanligt spännande produkt, sa Tara Baker, Sales Channel Manager på Kuka i England.

Även hos Danmarks största automatiseringshus Bila står man redo att berätta för sina kunder om de nya automatiseringsmöjligheter som OnRobot har öppnat för med OnRobot Sander.

– Jag ser mycket fram emot att föra en dialog med Bilas kunder om hur de kan automatisera ytbehandling av artiklar i en samverkande robotapplikation med OnRobot Sander. Detta kommer att vara relevant i många av de branscher som vi hjälper att optimera och automatisera, avslutade Mikael Schade, avdelningschef på Bila.

Årets bästa robotlösning utsedd

Trots reserestriktioner, krångliga karantänsregler och munskydd lockade OnRobot deltagare från i stort sett hela Nordeuropa till sitt event. Finland, England, Sverige och Danmark fanns representerade, och i tävlingen om Årets Samverkande Robotapplikation var årets vinnare finländska Oy Machine Tool Co i Helsingfors. Företaget har byggt en lösning på en maskinfabrik där två samarbetsrobotar underhåller CNC-maskiner dygnet runt. Med på eventet fanns samarbetsrobotar från Universal Robots, utrustade med robotarmar från OnRobot.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064