23948sdkhjf

Statistik – Industrins orderingång ökade i februari

Statistiknyhet från SCB 2020-04-07

Industrins totala orderingång ökade med 1,2 procent i februari 2020 jämfört med januari, i säsongrensade tal. Jämfört med februari föregående år ökade orderingången med 5,9 procent i kalenderkorrigerade tal.

Störst ökning uppvisade industrin för metallvaror som ökade med 14,2 procent, medan störst minskning uppvisades av annan transportmedelsindustri som minskade med 30,4 procent.

Utvecklingen i den totala orderingången var positiv på både hemma- och exportmarknaden. Jämfört med januari ökade hemmamarknaden med 2,5 procent och exportmarknaden ökade med 0,2 procent, båda i säsongrensade tal.

I jämförelse med 2019 ökade den totala orderingången med 5,9 procent. Orderingången från kund i Sverige ökade med 1,4 procent, och från kund i utlandet ökade den med 9,3 procent.

Hittills i år, januari-februari, har den totala orderingången varit 4,0 procent högre än motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal.

Siffrorna för februari är preliminära. Sedan föregående publicering har den säsongrensade månadsutvecklingen i januari jämfört med december reviderats ned med 1,3 procentenheter till en månadsutveckling på 2,2 procent. Den kalenderkorrigerade utvecklingen i januari jämfört med januari året innan har inte reviderats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111