23948sdkhjf

HANZA varslar och förhandlar om flytt

HANZA Holding AB vidtar nu åtgärder för att möta en osäker efterfrågan till följd av coronaviruset. Dels inleds fackliga förhandlingar om att flytta bolagets elektronikproduktion i Sverige, och dels varslas medarbetare i Estland.

HANZA har idag en elektronikfabrik i Åtvidaberg och en i Årjäng. Nu inleder företaget fackliga förhandlingar om att flytta produktionen i Åtvidaberg 372 km västerut till Årjäng. Detta kommer att beröra cirka 30 medarbetare.

Att flytta produktionen till Årjäng är en del av ett större åtgärdsprogram som HANZA infört till följd av coronavirusets effekter på företaget, där efterfrågan hos vissa kundsegment har minskat. Totalt berörs cirka 90 personer av koncernens totalt cirka 1 800 medarbetare.

I Estland har bolaget sammanlagt fyra fabriker, och även där har efterfrågan inom vissa kundgrupper påverkats negativt av coronan. HANZA lägger därför ett varsel om uppsägning för cirka 60 personer och renodlar teknologierna tunnplåtsmekanik, tungmekanik och skärande bearbetning till specifika produktionsanläggningar

Kostnader för uppsägningar och justerade värden i balansräkningen bedöms sammanlagt uppgå till högst 25 miljoner kronor. Merparten av dessa kostnader är inte kassaflödespåverkande.

Det är en ytterst tråkig utveckling, som vi inte kunnat påverka. Ordervolymen från vissa segment understiger tidigare kundprognoser och vi har en osäkerhet om utvecklingen framöver, varför vi måste agera. Vi har dock en god finansiell ställning och en bra lokal ledning som kommer att genomföra nödvändiga åtgärder på bästa tänkbara sätt, säger Erik Stenfors, vd för HANZA Holding.

HANZA Holding är ett globalt kunskaps- och tillverkningsföretag som ska modernisera och effektivisera tillverkningsindustrin, och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. Bland uppdragsgivarna finns bolag som ABB, Saab och Siemens.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.16