23948sdkhjf

Så har coronan påverkat verkstadsgruppens kvartal

Verkstadsgruppen AQ Group har haft ett stabilt första kvartal 2020, men varnar för att resultatet kan bli lägre under andra kvartalet. Precis som för flera andra företag, är det coronan spökar, och smittan har påverkat AQ på framförallt tre sätt.

Det första som påverkat AQ är att de har verksamhet i länder som helt stängt ner sin ekonomi. För närvarande är fem tillverkningsenheter i Italien, Indien, USA och Canada helt stängda. Även verksamheten i Kina hölls stängd under några veckor, men nu de tre enheterna i Kina igång igen.

Läs också: Atlas Copco i tuffa marknadsförhållanden

Den andra stora påverkan på företaget kommer från den europeiska fordonsindustrin som tvingades stanna då Västeuropa helt stängde ner sina företag. AQ har nio enheter i Sverige, Estland, Litauen och Polen som påverkas av att fordonskunderna står still. Där arbetar de med kortidspermitteringar, semesteruttag och kostnadsbesparingar för att hantera situationen så bra som möjligt.

Den tredje effekten är på verkstadsgruppens övriga 28 tillverkningsenheter i Norden, Öst-Europa, Kina och Mexiko. Där fortsätter verksamheten men under nya förutsättningar. De lägger mycket tid på att minska risken för virus-spridning.

Här lärde vi oss tidigt av våra kinesiska kollegor som direkt satte igång tillverkningen i februari med hjälp av dessa åtgärder. Vi har även högre sjukfrånvaro eftersom personal är hemma och tar hand om barn i de länder där skolorna är stängda, säger AQ:s vd och koncernchef Anders Carlsson.

Det finns fortfarande en stor osäkerhet i hur effekterna av coronasmittan kommer att påverka AQ.

Det kommer att bli ett svagare resultat i andra kvartalet men det går inte idag att säga hur mycket. Vi arbetar kontinuerligt med olika scenarion i varje bolag och försöker vara förberedda för vad som än kan hända och då vidta åtgärder fort, säger Anders.

Under första kvartalet 2020 ökade företagets nettoomsättning med 7,1 procent till 1 342 miljoner kronor (1 253), och rörelseresultatet (EBIT) ökade med 2,3 procent till 98 miljoner kronor från 96 miljoner kronor under samma period 2019. Kassaflödet däremot, minskade till 141 miljoner kronor (165).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14