23948sdkhjf

Hos ABB bygger robotar robotar

ABB har byggt om en av sina äldsta robotfabriker i Västerås för att öka automationsgraden och skapa en säkrare arbetsmiljö. På fabriken bygger nu robotar robotar i tätt samarbete med människor.

För att svara mot en allt större efterfrågan på robotar har ABB, med hjälp av den senaste tekniken kring kollaborativa robotar, ökat produktiviteten och flexibiliteten på produktionslinan för företagets största robotar.

– Vi behövde öka vår kapacitet och flexibilitet för att möta kundefterfrågan, och vi ville samtidigt öka säkerheten och förbättra ergonomin för våra montörer. Den största förändringen vi gjorde var att skapa en produktionsmodell där människor och robotar arbetar tätt tillsammans, säger Claes Bengtsson, chef Operations på ABB:s affärsenhet Robotics i Sverige.

För att öka säkerheten och effektiviteten har ABB använt sig av två av sina mjukvaror inom robotik, RobotStudio och SafeMove2. RobotStudio för att spara tid och pengar, och säkerhetsmjukvaran SafeMove2 för att öka leveranskapaciteten och skapa en säker arbetsmiljö.

– Att låta robotar och människor arbeta tillsammans på en öppen yta var det bästa sättet att skapa den flexibilitet vi önskade. Robotcellens öppna planlösning i kombination med möjligheten att ändra arbetsfördelningen mellan människor, robotar och förarlösa truckar gör cellen mycket flexibel, säger Maria Malmport, produktionschef på ABB:s affärsenhet Robotics i Sverige.

Eftersom ABB:s montörer inte längre behöver hantera tunga lyft eller göra riskabla rörelser har installationen av robotar som bygger robotar förbättrat ergonomin på arbetsplatsen avsevärt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096