23948sdkhjf

Inställningsbultar – bäst att vara på den säkra sidan

Inställningsbultar är vanliga komponenter inom bland annat tillverkning för att säkra rörliga komponenter i trånga utrymmen. Det är dock viktigt att välja rätt bult för rätt tillämpning. Här redogör Marcus Schneck, vd på norelem, hur man kan välja rätt bult.

Vid tillverkning är manuell hantering av maskiner en daglig nödvändighet, och i hopp om att göra saker snabbare och mer effektivt förbises ibland säkerheten. Genvägar kan göra saker snabbare men de utgör också större risker. Detta kan vara så litet som att välja fel komponent för tillämpningen.

Säkerhet vid komponenthantering är ett stort problem i tillverkningsindustrin så därför skapades inställningsbultar, för att förhindra att komponenter glider ur sitt läge och utgör potentiell risk. Till exempel kan inställningsbultar, som används för att låsa eller indexera maskinelement, användas i maskinkonstruktion för att säkra svängbara eller roterande delar.

Användning av inställningsbultar kan även minska underhålls- och reparationskostnader.

För att undvika skador, olyckor och onödigt tidsspill i tillverkningsmiljöer, är det dock viktigt att välja rätt bult. Annars kommer komponenterna, som är utformade för snabbhet och effektivitet, istället göra det motsatta. Det vill säga bromsa produktionen och orsaka tidsförlust.

Så hur väljer man då rätt inställningsbult? Marcus Schneck listar några av de bultar som finns tillgängliga på marknaden:

  • Inställningsbult med gängsäkring: Gänglåset gör det möjligt att skruva kolven i det exakta djupet som krävs, och ingen distansring krävs.

  • Inställningsbult med förlängda låsstift: Förlängda låsstift används när större avstånd mellan låspinne och arbetsstycke eller motstycke måste överbryggas.

  • Premiuminställningsbultar med antingen cylindriskt låsstift eller koniskt låsstift: Utformningen av båda dessa bultar garanterar hög noggrannhet vid montering av två element. För tekniker som letar efter automatisk koppling av stiftet, är en inställningsbult med ett koniskt inlopp det bästa valet.

En säker maskin säkerställer en säker miljö och mindre kostnader som så småningom måste betalas, avslutar Marcus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047