23948sdkhjf

Konsulter drabbas hårdast av coronan

En enkätundersökning från Sveriges Ingenjörer visar på att var tredje företag har avslutat uppdrag för sina konsulter, och inom den teknikintensiva industrin har hälften av alla konsulter fått sina uppdrag avslutade.

Läs också: Undersökning: Svenskarnas klimatångest har ökat

Coronakrisen drabbar kärnverksamheterna i de ingenjörstäta företagen. Projekt avslutas eller pausas, effektiviteten minskar och marginalerna krymper. Det visar Sveriges Ingenjörers enkätundersökning som genomförts bland förtroendevalda i näringslivet.

– Det krävs en rad åtgärder från staten och företagens sida för att Sverige inte ska tappa i konkurrenskraft av att utvecklingsprojekt gått i stå, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Enkätsvaren visar att drygt hälften av företagen har en sämre ekonomisk situation än tidigare på grund av coronapandemin. 41 procent av tjänsteföretagen och 35 procent av industriföretagen har hittills korttidspermitterat anställda.

II fyra av tio företag uppges att viktiga projekt har ställts in eller pausats. De som svarat på enkäten lyfter också fram att effektiviteten sjunker när allt arbete sker på distans, att inställda resor förhindrar samarbetsprojekt och att företagens kunder begär att projekt ska avbrytas.

Allt detta har lett till att personal blir av med sina jobb, och enkäten visar att de som är hårdast drabbade är konsulterna. Enkäten visar även att de konsulter som drabbas hårdast är de inom den teknikintensiva industrin, där hälften av alla har fått sina uppdrag avslutade.

Enkätsvaren kommer från över 400 fackliga ordföranden på företag runt om i landet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14