23948sdkhjf

Volkswagen investerar 4,8 miljarder i batterier

Volkswagen investerar nu cirka 4,8 miljarder kronor i batteritillverkning i Salzgitter, Tyskland. De kommer där att bygga både anläggning och infrastruktur för en gemensam fabrik mellan bolaget och svenska Northvolt.

Samriskföretaget mellan Volkswagen-koncernen och den svenska batteritillverkaren Northvolt AB tar nu fart. Det har beslutats att Volkswagen kommer att bygga både anläggning och infrastruktur för samriskföretagets fabrik "Northvolt Zwei" som ska producera litiumjonbatterier.

Cirka 450 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 4,8 miljoner svenska kronor, ska investeras i projektet. Samriskföretaget kommer då att hyra fabriksanläggningen och området. Produktionen av battericeller vid anläggningen planeras starta i början av 2024 med en initial produktionskapacitet på 16 gigawattimmar.

– Produktion av battericeller i Salzgitter är ett viktigt steg för omvandlingen till e-mobilitet. Genom att samla expertis med både produktionskapacitet och vårt ”Center of Excellence for Battery Cells” på Salzgitter-anläggningen, kan vi driva battericellsutvecklingen framåt, säger Thomas Schmall, vd för Volkswagen Group Components.

I september 2019 etablerade Volkswagen och Northvolt ett samriskföretag för att förbereda en storskalig produktion av litiumjonbatterier i Tyskland. Volkswagens åtagande att bygga anläggning och infrastruktur är nästa viktiga strategiska beslut. Byggarbetet på platsen ska enligt plan påbörjas innan årets slut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094